Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: un nou proces al faimosului terorist Carlos


Alexandru Călinescu
Alexandru Călinescu

Carlos neagă actele criminale care i se impută. Fapt curios pentru că, recent, a revendicat vreo sută de atacuri teroriste.


A început la Paris un nou proces al faimosului terorist Ilici Ramirez Sanchez, zis Carlos, zis Carlos Şacalul. El se află de 17 ani în închisoare pentru asasinarea a doi poliţişti francezi. De data aceasta, el este judecat pentru patru atentate din 1982 şi 1983 care au făcut 11 morţi şi aproape 200 de răniţi. Carlos, pentru cine nu ştie, a fost liderul unui grup terorist de extremă stîngă, înarmat şi susţinut, în anii ’70 –’80, de Germania comunistă, de Ungaria şi de România. „Prenumele meu este Ilici, îi place lui Carlos să repete, precum omul revoluţiei ruse. Sunt un revoluţionar de profesie”. În închisoare fiind, Carlos a făcut multe declaraţii şocante, elogiind, spre exemplu, gestul „eroic” al celor care au comis atentatele din 11 septembrie 2011 sau susţinîndu-i pe Saddam Hussein, pe Bin Laden şi pe Kadhafi.

În procesul deschis zilele trecute Carlos neagă actele criminale care i se impută. Fapt curios pentru că, recent, într-un interviu acordat unui ziar venezuelean, a revendicat vreo sută de atacuri teroriste care ar fi făcut între 1500 şi 2000 de morţi, ceea ce, după unii experţi, e o declaraţie ce trădează un puseu de megalomanie. Oricum, la proces e plin de sine, agresiv, mereu dispus să dea replici acide. I-a numit pe acuzatorii săi „hoituri sioniste”. A reclamat că este tratat excesiv de sever în închisoare, fapt pentru care ar fi declarat greva foamei, lucru dezminţit de direcţia penitenciarului, ce pretinde că deţinutul se îndoapă cu cheaps-uri şi alte bunătăţi ascunse în celulă. Cere să i se dea înapoi o haină de piele cu care să vină la tribunal, ca să arate bine, solicită dreptul de a organiza o conferinţă de presă, e nemulţumit de calitatea pîinii şi vrea pîine adevărată, pîine franţuzească autentică şi proaspătă. În sală, la tribunal, se află membri ai comitetului de susţinere care reclamă eliberarea lui Carlos. Se pare de altfel că, şi în cazul unei noi condamnări la închisoare pe viaţă, Carlos îşi va recăpăta libertatea peste cîţiva ani. Cum să nu fii, în asemenea condiţii, obraznic şi agresiv?
Previous Next

XS
SM
MD
LG