Linkuri accesibilitate

Transferul dosarelor KGB în arhivele publice întîrzie (Adevărul)


„Unde să înveţe copiii cu dizabilităţi?” *Panorama).




Valentina Basiul aminteşte în paginile ziarului Adevărul că acum un an, pe 9 noiembrie, Serviciul de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova începea să transmită dosarele defunctului KGB către Arhiva Naţională. În decurs de un an, la arhiva au ajuns doar 10.000 de dosare personale fabricate de fosta poliţie politică sovietică plus alte aproximativ 5.000 de la Ministerul de Interne. Asta în timp ce în vara lui 2010 instituţiile de forţă moştenitoare de arhive comuniste se angajau să transfere cel puţin de patru ori mai multe fonduri la instituţiile civile abilitate. Astfel, trage concluzii ziarista, mult aşteptata transmitere a arhivelor KGB s-a transformat într-un mare bluf.

Referindu-se la ştirea despre marfa cu termen de valabilitate expirat de patru ani, descoperit zilele trecute de poliţişti în magazinele din capitală, Tatiana Corai scrie în Timpul astfel de încălcări sunt comise din cauză că amenzile pe care le plătesc autorii lor sunt prea blînde. Între altele, ziarista dă exemplul Chinei unde pentru încălcarea reglementărilor privind siguranţa hranei poţi încasa peste zece ani de puşcărie. „Nu zic că ar trebui să procedăm precum chinezii”, continuă ziarista, „dar să facem în aşa fel încît amenzile statului să poată ţine în frîu pofta unora de a se îmbogăţi de seama consumatorului cred că e în putinţa noastră” – am închieiat citatul.

Despre privatizarea din 2006 a hotelului Naţional din capitală, săptămânalul Economist scrie că poate fi plasată cu uşurinţă printre eşecurile răsunătoare ale privatizărilor efectuate de Ministerul Economiei prin intermediul Agenţiei de Proprietăţi Publice. Investiţiile de 33 de milioane de dolari, promise acum cinci ani pentru reconstrucţia clădirii şi transformarea într-un hotel de cinci stele, se lasă aşteptate. Deşi cîştigătoare concursului investiţional, o întreprindere cu capital străin, şi-a asumat obligaţiunea de a face aceste investiţii în decursul a doi ani, şantierul nu a fost deschis nici până acum.

„Unde să înveţe copiii cu dizabilităţi?” se întreabă ziariştii de la Panorama, adăugând că problemele părinţilor şi a copiilor cu nevoi speciale încep chiar la intrarea în instituţii, care nu sunt adaptate pentru accesul unor persoane în scaune rulante. Alte provocări îi aşteaptă pe părinţi şi copii în interior, unde găsesc de multe ori un mediu neprietenos, cadre didactice şi directori care refuză să şcolarizeze copiii cu nevoi speciale.
XS
SM
MD
LG