Linkuri accesibilitate

Spălare de bani şi delapidări de milioane de euro via R.Moldova


Sorin Ovidiu Vântu
Sorin Ovidiu Vântu

Fostul patron al televiziunilor Realitatea si Publika, Sorin Ovidiu Vântu, şi afaceristul moldovean, Octavian Ţurcan, acuzaţi de delapidări şi prejudicii de peste 180 de milioane de euro.


Romania a facut comisii rogatorii cu trei state pentru a putea avea acces la informatiile care au dus la arestarea pentru 29 de zile a fostului patron al televiziunilor Realitatea de la Bucuresti si Publika de la Chisinau, Sorin Ovidiu Vintu si a miinii sale drepte, afaceristul moldovean, Octavian Turcan. Doua dintre aceste comisii au fost facute cu Cipru, respectiv cu Republica Moldova, pentru a demonstra felul in care functiona suveica inventata de Vintu pentru a falimenta Petrom Service, o companie a membrilor de sindicat de la Petrom, impreuna cu liderul acestora, Liviu Luca, la rindul sau arestat alaturi de inca alte opt persoane.


Corespondenţa zilei de la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct



Probele obtinute in urma comisiilor rogatorii internaţionale solicitate in dosarul fraudarii Petromservice arata ca cele 22 de companii offshore prin intermediul carora s-au facut achizitiile de actiuni si fraudarea patrimoniului companiei sunt controlate de Vintu si de Turcan. Multe dintre operatiuni au fost derulate prin Republica Moldova dupa cum rezulta din referatul procurorilor privind arestarea celor implicati in suveica pe care a proiectat-o controversatul om de afaceri roman Sorin Ovidiu Vintu si pe care a pus-o in aplicare mai ales omul sau de incredere din Republica Moldova, Octavian Turcan.

Este vorba despre despre tranzactii exagerate facute in perioada 2007-2009: de pilda Petrom Service, falimentata controlat de grupul condus de Vintu a cumparat actiuni emise de sapte societati pentru care a platit preturi de zece ori mai mari decit valoarea la care acestea erau tranzactionate in aceeasi perioada la Bursa de Valori Bucureşti. Achizitiile s-au facut prin mai multe companii inregristrate in paradisuri fiscale, mai ales in Cipru, care cumparau actiuni tranzactionate la Bursa cu banii Petrom Service si le revindeau acesteia dupa doua-trei zile la preturi si de 50 de ori mai mari decit cele platite de intermediar.

O schema similara s-a aplicat si in Republica Moldova: Petrom Service, compania romaneasca vandalizata a achizitonat in schimbul de 45 de milioane de euro actiuni emise de BC Investprivatbank, infiintata se pare chiar de Octavian Turcan. Problema e ca Investprivatbank avea o valoare de piata de doar 6 milioane de euro.

Trustul media Realitatea este principalul beneficiar al acestor spirale financiare, fireste in afara de protagonistii pentru care s-au emis mandate de arestare.
XS
SM
MD
LG