Linkuri accesibilitate

Frumoasa din pădurea adormită


Aprobarea Codului etic, propus de Monică Macovei, ar fi putut deveni o temă majoră de dezbatere publică dar încercarea de moralizare a vieții politice a venit târziu.




Dacă mâine ar avea loc alegeri parlamentare, Uniunea Social-Liberală ar avea majoritatea cu 52 %, urmată de PDL cu mai puțin de 18 la suta din intențiile de vot. Opoziția va câștiga nu pentru că ar fi o alternativă viabilă la actuala putere, ci pentru că guvernul și-a epuizat capitalul de încredere și va plăti pentru toate nemulțumirile provocate de actul unei guvernării dificile la vreme de criză.

Resemnare la PDL, răzbunarea haiducilor la PSD, acestea par a fi primele consecințe ale sondajului. După gafa cu referendumul din Grecia, aprobat înainte de a înțelege despre ce este vorba, Victor Ponta a trecut la carotarea lui Mircea Geoană, riscând să piardă conducerea Senatului. În schimb, PDL pare a fi în criză de imagine, de imaginație și de proiecte majore, preludiu la o posibilă trecere în opoziție. „PDL este un pic anchilozat”, „fără vlagă”, a afirmat unul din liderii săi.

Aprobarea Codului etic, propus de Monică Macovei, ar fi putut deveni o temă majoră de dezbatere publică. Încercarea de moralizare a vieții politice a venit însă târziu, a fost aprobată cu scrâșnete și cu multe excepții. Cei care stau cu ochii pe alegeri au propus, ironic, ca Macovei să fie numită în funcția de trezorier al partidului. Un apropou subtil că alegerile nu se cîștigă fără bani din canale subterane.

Mai mult succes a avut noua năzbâtie a Elenei Udrea, care a acceptat să apară într-a revista mondenă sub chipul a cinci femei puternice, Eva Peron, Cleopatra, Jackie Kennedy, Margaret Thatcher și Madonna. Pe copertă a apărut, însă, nu în postura celei mai puternice, ci a celei mai ațâțătoare, ceea ce a încins spiritele. Poate că data viitoare ar trebui să încerce cu Feciora din Orleans sau cu Fetița cu chibrituri.

Și exact acum a încetat din viață și Alba ca Zăpada, nebuloasă politică de laborator pentru canalizarea alegătorilor nemulțumiți de actuala clasa politică. România nu ar mai avea nevoie de un nou partid de dreapta, PDL este suficient, Alba ca Zăpada este un basm pentru copii, a spus Valeriu Stoica. Sebastian Lăzăroiu, părintele spiritual al Albei ca Zăpada, a fost imediat de acord cu renunțarea la basmele pentru copii și a propus renunțarea și alte „basme” propuse de PDL, și abandonate acum, cum ar fi revizuirea Constituției, legea asistenţei sociale, reducerea numărului de paralmentari, reforma administrativ-teritorială, votul uninominal și votul prin corespondenţă.

Cu 18% în intențiile de vot, fără aliați pe care să se poată bizui, fără un candidat cu șanse de a recâștiga Bucureștiul și fără un candidat credibil la președinție, PDL se aprope de anul electoral 2012 cu sabia lui Damocles deasupra capului. Locomotiva Traian Băsescu, care i-a adus victorii multe, nu-i va mai putea fi de prea mare ajutor. Resemnați, unii dintre liderii săi nu mai speră la nimic și cred că partidului nu i-ar strica câțiva ani de traversare a deșertului opoziției.

Un alt basm, „Frumosa din pădurea adormită”, pare a fi viitorul dreptei românești. Și nici urmă de prinț care s-o retrezească la viață. La putere vor veni, flămâde, lăcustele lui Ion Iliescu. Nu chiar pentru o mie de ani, dar suficient să-i facă pe mulți să regrete chiar și ciuma lui Caragea!
Previous Next

XS
SM
MD
LG