Linkuri accesibilitate

Gazoductul Nord Stream și echilibrul geopolitic din Europa


Conducta Nord Stream va transporta anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze.




În orașul Lubmin din nord-estul Germania a fost inaugurat astăzi în prezența cancelarului german Angela Merkel și a președintelui rus Dmitri Medvedev gazoductul Nord Stream, care va transporta gaze naturale rusești pentru beneficiarii vest-europeni. Detalii are Mircea Țicudean.

Agenția germană de știri DPA scrie că gazoductul Nord Stream, inaugurat astăzi în prezența liderilor Germaniei și Rusiei, va schimba „echilibrul geopolitic din Europa”.
Conducta cu lungimea de peste 1200 de kilometri, amplasată pe fundul Mării Baltice, va fi prima care permite Rusiei să exporte gaze în vestul Europei ocolind Ucraina și Republica Belarus, așa-numite „țări de tranzit” cu care concernul rus Gazprom a avut în ultimii ani relații tensionate.

Vorbind astăzi la conferința de presă comună cu cancelarul
Ceremonia de inaugurare de la Lubmin
Ceremonia de inaugurare de la Lubmin
Angela Merkel, președintele rus Dmitri Medvedev a spus că Nord Stream este o ilustrare a strângerii legăturilor Rusiei cu UE și o primă cale pentru livrarea directă a gazului rusesc în vestul Europei.

Agenția DPA afirmă că tocmai frica de eventuale noi certuri ruso-ucrainiano-belaruse soldate cu oprirea gazelor în toiul iernii i-a făcut pe vest-europeni să considere proiectul de sub Marea Baltică o idee bună pentru securitatea lor energetică. Pentru Germania, țară-cheie în proiect, Nord Stream intră în funcțiune după ce Berlinul, sub impresia catastrofei de la Fukushima, a decis să renunțe la centralele nucleare și caută alte surse de energie – în primul rând reciclabile, dar și bazate pe gaze de import.

Gazoductul Nord Stream a costat peste 7 miliarde de euro și a fost realizat de un consorțiu în care concernul rus Gazprom deține 51% la sută din acțiuni. Partenerii minoritari sunt companii energetice din Germania, Franța și Olanda, iar gazele rusești transportate prin noua conductă vor ajunge și în alte țări europene, din Cehia până în Marea Britanie.

La ceremonia de inaugurare de astăzi au participat și premierii francez și olandez, Francois Fillon și Mark Rutte, ca și comisarul european al energiei, Guenther Oettinger.

Proiectul Nord Stream a fost criticat de la bun început de Ucraina, de țările baltice și de Polonia, care s-au simțit date la o parte și lăsate să lupte singure cu Moscova pentru prețul gazelor naturale. Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a comparat proiectul cu pactul Ribentropp-Molotov, prin care Germania și Uniunea Sovietică au împărțit Europa de Est în 1939.

Altă țară de la Marea Baltică, Suedia, a avut față de Nord Stream obiecții ecologice, dar acestea, cum scrie AFP, au fost ignorate în mare parte de Gazprom. „Au existat unele îngrijorări, dar până la urmă rațiunea a învins”, spunea ieri ambasadorul Rusiei în Germania, Vladimir Grinin.

Inaugurarea noului gazoduct are loc tocmai când Uniunea Europeană discută intens despre diversificarea surselor sale de energie, pentru a depinde mai puțin de Rusia.
Bruxelles-ul a sprijinit puternic gazoductul Nabucco, care ar urma să aducă gaze din zona Mării Caspice prin Turcia și Europa de Est, fără participare rusească. În declarațiile oficiale, oficialii Uniunii Europene, ca și Kremlinul, susțin că proiectele nu se concurează, că pe piață este loc pentru toți.

Dar în multe țări europene, inclusiv în Germania, această părere împăciuitoare nu este împărtășită de toată lumea. O expertă de la institutul german de studii economice DIW, Claudia Kemfert, a declarat agenției DPA că europenii, în frunte cu germanii, „s-au fixat pe Rusia” în privința gazelor, deși resurse există destule și în alte părți. Kemfert a mai spus că proiectul ne-rusesc Nabucco are deja probleme, iar cooperarea și mai strânsă dintre giganții energetici ruși și germani va face viitorul lui și mai incert.

Odată ce va atinge capacitate operațională maximă, probabil la anul, conducta Nord Stream va transporta anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze. Pentru comparație, tranzitul anual de gaze rusești prin Ucraina este de 150 de miliarde de metri cubi, adică aproape de trei ori mai mult.

Mai multe comentarii apărute astăzi în presa occidentală ajung la concluzia că potrivit cifrelor Nord Stream nu va mări semnificativ dependența Europei de gazul rusesc, dar este un succes de prestigiu pentru Rusia și pentru gigantul ei energetic, Gazprom.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG