Linkuri accesibilitate

8.11 - Chișinău: Un amendament la Legea Privatizării


Potrivit amendamentului, trec în proprietatea statului întreprinderile aduse în stare de faliment după privatizare.





8 noiembrie 2001

Ora Moldovei.

Un amendament comunist la Legea Privatizării.

În şedinţa în plen de astăzi a Parlamentului deputaţii comunişti au adoptat în prima lectură un amendament la Legea privatizării. Modificările operate de majoritatea comunistă au fost criticate aspru de către reprezentanţii opoziţiei, care au arătat că acestea contravin normelor constituţionale şi ar fi de natură să înrăutăţească şi mai mult relaţiile cu organismele financiare internaţionale. Tot astăzi Parlamentul a votat un proiect de lege privind majorarea pensiilor în medie cu 36 la sută, care de asemeni a provocat dezbateri aprinse în plen. Mai multe de la Alexandru Eftodi.

Majoritatea parlamentară comunistă a votat astăzi în prima lectură un amendament la Legea privatizării, ce va permite naţionalizarea întreprinderilor privatizate, care au acumulat datorii mari faţă de stat, sau care sunt falimentare. Proiectul de modificare a legii prevede „dacă datoria întreprinderii faţă de stat, conform avizului Departamentului privatizării depăşeşte 50 la sută din valoarea activelor ei, întreprinderea trece sub administrarea reprezentantului statului, desemnat de Guvern”.

Potrivit amendamentului, trec în proprietatea statului întreprinderile aduse în stare de faliment după privatizare. Deputaţi din Alianţa „Braghiş” şi Partidul Popular Creştin-Democrat din opoziţie au declarat că votul de astăzi al comuniştilor constituie un act anti-reformator şi anti-constituţional. În plus amendarea Legii privatizării va complica şi mai mult relaţiile cu organismele financiare internaţionale.

Parlamentarul Alianţei „Braghiş”, Mihai Petrache, a spus că amendamentul la Legea privatizării este iraţional din punct de vedere economic pentru că statul va prelua controlul asupra unor întreprinderi care generează pierderi. Deputaţii din opoziţie au fost de părere că Partidul Comuniştilor doreşte de fapt să revizuiască procesul de privatizare. Parlamentul a adoptat astăzi o lege, prin care a majorat pensiile cu 20 de lei, acestea urmând a fi achitate începând cu luna decembrie. Din cauza majorării, cheltuielile din Bugetul asigurărilor sociale de stat vor creşte lunar cu aproape 25 de milioane de lei.

Preşedintele Comisiei pentru protecţie socială, Lidia Guţu, şi-a exprimat temerea că Guvernul nu va fi în stare să achite noile pensii, astfel încât vor creşte restanţele.

Lidia Guţu: „Eu consider că ar trebui să fim cu toţii mai atenţi cu nişte promisiuni aşa, destul de masive, ţinând cont de faptul că anul curent bugetul de stat are restanţe mari faţă de Fondul social, nu se plătesc compensaţiile nominative, nu se plătesc compensaţiile care au fost puse pentru participanţii de război. Adică sunt restanţe de două-trei luni. Consider că Guvernul ar trebui foarte atent să calculeze posibilitatea reală pentru să nu ajungem la un moment când după aprobarea acestor legi să revenim la restanţe la pensii.”

La finalul şedinţei de astăzi a Parlamentului, deputatul creştin-democrat, Vlad Cubreacov, a rostit un discurs de la tribuna centrală, în care a acuzat autorităţile comuniste că au declanşat persecuţii la adresa cetăţenilor liber asociaţi în cadrul Mitropoliei Basarabiei. Cubreacov a amintit cererea parlamentarului comunist Iurie Eriomin de a-i retrage mandatul de deputat pe motiv că sprijină Mitropolia Basarabiei.

Vlad Cubreacov: „Iurie Eriomin cere oficial ca subsemnatului să-i fie ridicat mandatul de deputat sub pretextul desfăşurării de activităţi în cadrul „unui organ anticonstituţional”. Este evidentă în acest caz dorinţa de răfuială politică pentru faptul de a fi susţinut permanent, recunosc, inclusiv la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului cauza Mitropoliei Basarabiei.”

În replică Iurie Eriomin a spus că Parlamentul trebuie să-i retragă mandatul de deputat lui Vlad Cubreacov, pentru că el s-a pronunţat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva Guvernului Republicii Moldova.

Iurie Eriomin: „Cubreacov a fost la Strasbourg fără permisiunea Parlamentului şi în calitate de avocat al Mitropoliei Basarabiei a pledat împotriva Guvernului şi a reprezentantului nostru, ministrului Justiţiei, Ion Morei. Ulterior a ţinut o conferinţă de presă la Chişinău şi s-a pronunţat din nou împotriva statului. Ar trebui să-i fie ruşine şi să nu ne mai enerveze pe noi, deputaţii. Este timpul să-şi depună mandatul şi să părăsească omeneşte Parlamentul.”

Cererea deputatului comunist privind retragerea mandatului deţinut de Vlad Cubreacov urmează să fie examinată săptămâna viitoare de către Comisia juridică a Parlamentului.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG