Linkuri accesibilitate

Un bloc de suferinţe


Anii trec, iar problemele legate de încălzire rămîn cam aceleaşi.



Ca să realizezi cît de complicate sînt lucrurile în Moldova anului 2011 e suficient numai să analizezi situaţia din sectorul termoenergetic al capitalei. Vasăzică, ieri, 7 noiembrie, în Chişinău 19 blocuri de locuinţe nu aveau parte de agent termic. Zice-se că cetăţenii din acele blocuri de locuinţe (sau suferinţe?) au datorii uriaşe. Şi numai achitarea sau înţelegerea cu Termocom în ceea ce priveşte achitarea îi poate salva. Dar se vor oare acei oameni fără gigacaloria vitală salvaţi? Asta nu e sigur, de vreme ce o bună parte a datornicilor „nu sînt dintre cei mai săraci”, vorba şefului Direcţiei Locativ-Comunale.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct


Anii trec, iar problemele legate de încălzire rămîn cam aceleaşi. Iată, bunăoară, săptămîna trecută vreo 700 de apartamente au fost lipsite de agent termic pe durata zilei, fiindcă proprietarii acestora se
simţeau încălziţi bine de soare. Însă tot ei cereau să li se livreze agentul termic în fapt de seară, iar aceste întreruperi ale livrării agentului termic le provoacă mari bătăi de cap celor de la Termocom, care acuză avarierea conductelor magistrale. Timpul parcă a încremenit. Şi în anii ’90 erau locatari care refuzau termoficarea pînă cînd apartamentele li se transformau în frigidere, locatari care ba voiau, ba nu voiau încălzire.

A fost o vreme cînd ofensiva centralelor termice părea să dezavantajeze Termocomul. Însă nu toată lumea îşi putea instala centrale termice în blocurile vechi. Iar acum, după scumpirea înfricoşătoare a gazelor naturale, centrala termică nu mai pare o soluţie miraculoasă. Multă lume ar prefera astăzi soba bunicilor.

Revenirea în forţă a sobelor, mai cu seamă la ţară, e un soi de asigurare a independenţei energetice nu prin modernizare, cum ar fi fost logic să fie, ci prin medievalizare. Şi teamă îmi este că întoarcerea asta la izvoare sau la gura sobei e singura noastră alternativă viabilă.
XS
SM
MD
LG