Linkuri accesibilitate

Plecarea „celor trei” (Jurnal de Chișinău, Nezavisimaia Gazeta)


PCRM nu este pe moarte (Timpul).





Majoritatea comentatorilor continuă să analizeze plecarea din Partidul Comunistilor a lui Igor Dodon, a Zinaidei Greceanii si a Veronicăi Abramciuc.
Nicolae Negru scrie în Jurnal de Chişinău că această plecare este o lovitură de teatru neplanificată şi, cautând cine este autorul „piesei”, reia o părere a ex-premierului Ion Sturza, exprimată de altfel într-un interviu postului nostru de radio în care Sturza, un om bine informat asupra fluxurilor de bani care circulă prin R. Moldova, spune direct că Igor Dodon este „creaţia capitalului rusesc”.

Oricine ar fi finanţatorii, este evident că acţiunile lui Dodon corespund intereselor Rusiei, care doreşte atât de mult înlăturarea liberalului Chirtoacă de la primăria capitalei, încât îl plăteşte pe contracandidatul său să nu înceteze campania electorală nici după alegeri, conchide Negru.

Petru Bogatu continuă pe aceiaşi idee şi scrie că s-ar putea ca Igor Dodon să fie o „soluţie toxică” a Moscovei, de aceea trebuie să ne luăm cu toţii măsuri de precauţie. Precum le luăm în lupta cu tusea.

Nezavisimaia Moldova publică un punct de vedere al unui deputat comunist citat de acest ziar şi în calitate de politolog şi istoric, care afirmă că această plecare a fost total neaşteptată pentru PCRM. Întrucât planul iniţial, despre care se sugerează că partidul lui Voronin ştia, ar fi fost altul. Doar că „păpuşarul “ care l-ar ghida pe Dodon a decis să-l simplifice de teamă că Dodon nu va fi capabil să-l ducă până la sfârşit.

Constantin Tănase îi contrazice în Timpul pe cei care prezic moartea PCRM în legătură cu plecarea celor trei. Ca de fiecare dată până acum, PCRM va ieşi învingător, mai cu seamă dacă vom avea anticipate, se arată convins Tănase. „Dar să nu se înţeleagă greşit: nu ideologii PCRM vor salva onoarea partidului, ci liderii AIE care prin iresponsabilitatea lor politică au compromis ideea de reformare şi integrare europeană a Republicii Moldova”, scrie editorialistul.
XS
SM
MD
LG