Linkuri accesibilitate

„Preţul” dezertării din Partidul Comuniştilor (Adevărul)


Romania - newspapers, press, generic, Aug2010
Romania - newspapers, press, generic, Aug2010

Adevăratul război al lui Traian Băsescu de-abia acum începe (D.Turturică / România liberă)


Editia centrala a ziarului Adevarul publica o stire despre situatia politica de la Chisinau, cu o sapatamana inaintea alegerilor pentru presedinte, care vor avea loc in parlamentul moldovean. Dupa demisia din Partidul Comunistilor a lui Igor Dodon, a Zinaidei Greceanii si a Veronicai Abramciuc, mai multe scenarii se leaga de numele lor. Cei trei au anuntat ca sunt gata sa voteze un presedinte apolitic, iar presedintele interimar Marian Lupu crede ca ar fi vorba de Zinaida Greceanii. „Nu cred ca e pe placul Aliantei pentru Integrare Europeana”, spune liderul democratilor. Analistul Octavian Ţâcu se teme insa ca lucrurile vor fi mai complicate decat par, negocierile care au precedat dezertarea celor trei de la comunisti au cu siguranta un pret care nu este inca cunoscut, se mai arata in Adevarul.

La Bucuresti, atmosfera preeletroala se contureaza pe zi ce trece. Intr-un comentariu publicat in Evenimentul zilei, Sebastian Lazaroiu – fost consilier prezidential si fost ministru al muncii – spune ca e timpul sa fi eluate in serios cele cateva lucruri obligatoriu de rezolvat inainte de alegeri: organizarea administrativ-teritoriala in regiuni, legea asistentei sociale (care ar scoate din plata milioane de asistati degeaba), votul uninominal pur, intr-un singur tur de scrutin, revizuirea constitutiei (sau chiar o noua constitutie, spune Lazaroiu) si reducerea la 300 a numarului de parlamentari.

Si presedintele semnalizeaza ca s-a intrat pe ultima turnanta. In editorialul de weekend al Romaniei Libere, Dan Cristian Turturica atrage atentia ca declaratia facuta pe 3 noiembrie de presedintele Traian Basescu nu a avut ecoruile corecte. De si nu a anuntat taieri de salarii si pensii, cum a facut in mai 2010, seful statului a facut publice metodele la care va recurge pentru a stavili efectele crizei: extirparea cheltuielilor publice nejustificate, adica a pierderilor din companiile de stat. Vizate sunt domeniile energiei, transporturilor si sanatatii. Adica exact domeniile din care se alimenteza partidele politice si clientela lor.

Reactia nu a intarziat sa apara. Crin Antonescu a lansat un apel catre societatea civila din Romania pentru a sprijini opozitia in procesul de suspendare a presedintelui, proces pe care intentioneaza sa-l declanseze din nou – noteaza Romania lbiera.
XS
SM
MD
LG