Linkuri accesibilitate

Statele Unite: Președintele Obama revine în sondaje


Președintele Barack Obama la sosirea în Franța, la reuniunea G20 de la Cannes
Președintele Barack Obama la sosirea în Franța, la reuniunea G20 de la Cannes

Candidatul considerat favorit la republicani, Mitt Romney nu reușește să depășească în sondaje 25%.





Care este pulsul campaniei electorale din America, cu doua luni inainte de inceperea preliminariilor partidelor? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In tabara republicana, asa cum este si firesc pentru detinatorii Casei Albe, e liniste. Dupa ce a atins cote coborite record, presedintele Obama a inceput sa-si revina in sondaje. Explicatia este in special schimbarea sa de atitudine, de la una perceputa drept pasiva, lasind Congresul sa decida in chestiuni importante pentru tara, la o pozitie mai agresiva, incercind sa explice populatiei care sint diferentele intre abordarile celor doua partide.

Fireste ca in acest demers, Barack Obama este ajutat si de faptul ca popularitatea Congresului - in care partidele isi impart cele doua camere - este chiar mai redusa decit a presedintiei.

Democratii au reusit sa induca senzatia ca opozitia este intr-o prea mare masura obsedata de recistigarea Casei Albe si ca, in aceste conditii prefera sa blocheze initiativele prezidentiale aproape indiferent de interesul tarii. Si asta intr-un moment in care problemele cu care este confruntata tara sint mari. Faptul ca Obama se afla pe un trend ascendent descurajeaza pe cei care poate ar fi fost tentati sa sugereze o alternativa la candidatul Obama, in preliminariile democrate.

Inca e posibil ca echipa democratilor sa fie schimbata si ca Joseph Biden sa faca loc unui candidat mai bine pozitionat politic, pentru functia de vice-presedinte. Obama este ajutat si de faptul ca in tabara republicana pentru prezidentiale, o tabara foarte aglomerata domneste inca confuzia.

Candidatul considerat favorit, Mitt Romney nu reuseste sa depaseasca in sondaje 25%. Asta nu ar fi o problema, daca s-ar baza doar pe numarul de candidati nu si pe scepticismul conservatorilor cu privire la Romney. Unii nu-l considera suficient de conservator, altii spun ca principiile sale iau conturul sondajelor si a ceea ce oamenii vor sa auda, anumiti crestini evanghelici nu se impaca cu ideea ce Romney e Mormon si in sfirsit mai este si lipsa sa de carisma. Dar, pe de alta parte, majoritatea republicanilor stiu ca Romney are cele mai mari sanse sa-l bata pe Obama.

In conditii normale acest argument ar trebui sa fie suficient. Numai ca la de aparitia miscarii Tea Party, aceasta controleaza intr-o mare masura agenda republicanilor, pe fondul mesajului agresiv populist pe care-l propaga. Votul Tea Party este impartit intre mai multi candidati, cel mai apropiat de Romney fiind acum omul de afaceri de culoare, Herman Cain. Intrebarea este daca atunci cind optiunea va fi intre Obama si Romney, alegatorii Tea Party vor veni sa sprijine un candidat republican in care nu cred cu adevarat sau vor prefera sa astepte urmatoarea batalie.
XS
SM
MD
LG