Linkuri accesibilitate

O săptămâna de muncă la Preşedinţie - jurnalul unui consultant


Alexandru Baltag
Alexandru Baltag

Jurnalul săptămânal al lui Alexandru Baltag, consultant în Aparatul Preşedintelui Republicii Moldova.


Luni
Ziua a început la ora 6:30, când m-am trezit şi am luat micul dejun cu soţia, după care am plecat împreună la serviciu. În birou am ajuns devreme, unde deja venise şi domnul Vasile Sturza, consilierul Preşedintelui pe probleme de reintegrare. Am citit ziarele aduse de cancelaria Președinției. Am navigat cele mai importante site-uri de ştiri. Ulterior, Preşedintele Marian Lupu ne-a rugat să pregătim mai multe materiale pentru serata de comemorare a regizorului Emil Loteanu. Impreună cu soţia, am luat prânzul la o cafenea din apropiere. Revenit de la pauza de masă, am clarificat ultimele detalii cu privire la deplasarea unui grup de dansatori şi muzicanţi moldoveni la Moscova cu ocazia seratei de comemorare a regizorului Emil Loteanu. Seara am scris un pic pentru teza de doctorat, pe care va trebui să o susţin la Cluj în decembrie.


Jurnalul săptămânal al lui Alexandru Baltag
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00
Link direct



Marţi
Alexandru Baltag
Alexandru Baltag
Trezirea a fost un pic mai devreme, la ora 6:00, deoarece trebuia să fiu la Botanica, de unde urma să plece autocarul spre Moscova. La ora stabilită eram la faţa locului unde, împreună cu domnul Octavian Gheorghiu, şeful delegaţiei artistice, am pus la punct detaliile tehnice. Revenit în birou am avut un schimb de păreri cu domnul Sturza privind eliberarea lui Ilie Cazac din detenţie de la Tiraspol. A fost o noutate bună pentru noi şi pur omeneşte ne-am bucurat mult pentru familia Cazac. Tare mi-am dorit ca acest eveniment să nu fie politizat şi utilizat pentru obţinerea unor dividende politice. Ilie sustine ca a fost eliberat prin GRATIERE de către Igor Smirnov. El spune ca se afla intr-o stare de soc si are nevoie de recuperare.

Miercuri
Tradiţional, ziua începe cu ziarele, apoi cu fluxul de ştiri on-line. Împreună cu domnul Sturza am definitivat materialele pentru Preşedinte pentru întâlnirea cu mediatorii şi observatorii procesului de reglementare a conflictului transnistrean. La fel, am avut şi anumite contacte cu colegii de la MAEIE pe marginea acestui subiect. Prânzul l-am luat cu soţia, după care m-am întâlnit cu un bun prieten la o cafea în apropiere. Am participat la lansarea studiului IDIS „Viitorul” „Principiile de bază ale organizării alegerilor locale de nivelul II în Transnistria”. Teoretic sunt idei foarte bune, in realitate ele sunt irelevante si ireale. Seara am plecat cu soţia în ospeţie la părinţii mei, unde am luat cina împreună.

Joi
Alexandru Baltag
Alexandru Baltag
Ajuns la birou, primul lucru pe care l-am făcut a fost să duc materialele informative şi tezele de discuţie Preşedintelui pentru întâlnirea OSCE din 4 noiembrie. Întors în birou am început să urmăresc on-line şedinţa Parlamentului, aşteptându-mă la multă zarvă privind amendarea legii procuraturii, iniţiativă înaintată de PLDM. Probabil din cauza unor circumstanţe, acest lucru a fost trecut pe plan politic secund şi amânat pe un termen nedeterminat. Probabil calculele şi situaţia politică au dictat acest lucru. Mai tîrziu am primit un document de la ministerul de externe cu privire la vizita unei delegaţii polono-americane, care urmează să aibă întrevederi cu conducerea ţării. Seara am mers la frizerie. Si aici se discuta politica.

Vineri
La birou sunt singur pentru ca domnul Sturza a plecat într-o deplasare de serviciu. Am studiat o sumedenie de materialele pentru întâlnirea preparatorie de la MAEIE, care va fi organizată la 10 noiembrie. Paralel am urmărit şedinţa în plen a Parlamentului, aflând şi despre plecarea deputatilor Igor Dodon, Zinaida Greceanîi şi Veronica Abramciuc din fractiunea comunistilor. Au urmat mai multe sunete şi discuţii. Probabil, sunt toate sansele ca seful statului sa fie ales, iar alegerile anticipate sa fie evitate. Ar fi bine anume asa sa fie. Seara am mers la o bere cu colegii.

*
Alexandru Baltag - născut la 16 iunie 1984 în oraşul Bender. Specializat în relaţii internaţionale şi studii europene, absolvind USM şi susţinând teza de masterat la Institutul European de Înalte Studii Internaţionale din Franţa. În prezent este doctorand în relaţii internaţionale şi studii europene la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca. A lucrat în cadrul Primăriei municipiului Chişinău în calitate de coordonator de proiect, apoi analist politic în cadrul Centrului de Cercetări Strategice şi Consultanţă Politică „Politicon”, actualmente consultant principal în domeniul reintegrării în Aparatul Preşedintelui Republicii Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG