Linkuri accesibilitate

Reacția partidelor de guvernare la ruptura din PCRM


„Să nu ne dispersăm atenţia pe subiecte care mai pot să aştepte.”




Reacția partidelor de guvernare la ruptura din PCRM a fost diferită. Conjunctura trebuie folosită, au îndemnat democratul Marian Lupu și liberalul Mihai Ghimpu. Luăm act de cele întâmplate, a spus cu rezerve, liberal-democratul Vlad Filat. Revine la microfon Liliana Barbăroșie.

Reacția partidelor de guvernare la ruptura din PCRM
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00
Link direct


Proaspeţii „traseişti”, cum îi numeşte presa, îşi anunţau plecarea tocmai în momentul în care la Parlament începea şedinţă plenară. Vestea i-a determinat pe majoritari să întrerupă şedinţa în care se aştepta, printre altele, să se aprobe norma de participare obligatorie a 61 de deputaţi la alegerea preşedintelui, ca să se consume cele două tentative prevăzute de legislaţie - astfel, cel puţin o parte din comuniştii ar fi fost forţaţi să intre în cabina de vot. Fracţiunile majoritare au decis ca Parlamentul să-şi ia o pauză până pe 18 noiembrie, ziua primei încercări de alegere a şefului statului.

„Să nu ne dispersăm atenţia pe subiecte care mai pot să aştepte şi să ne concentrăm pe subiectul numărul unu”, a spus speakerul Marian Lupu.

Liderii Alianţei au păstrat însă o doză maximă de prudenţă

Premierul Vlad Filat: „Deocamdată luăm act de această decizie ca să vedem ce se întâmplă pentru perioada următoare.”

Marian Lupu crede că cei trei comunişti au furnizat o posibilă soluţie pentru alegerea preşedintelui: „Avem nişte date noi ale probleme, care prezintă şi noi oportunităţi. Această schimbare ar putea să uşureze calea alegerii preşedintelui şi trebuie să uzăm de ele.”

Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, nu s-a abţinut chiar să-l laude pe Dodon: „În viaţa politică, cine foloseşte o conjunctură creată înseamnă că pricepe în politică şi câştigă. Pasul făcut astăzi de Dodon demonstrează că ştie ce vrea. Dar la soluţie trebuie să vie şi soluţia: candidatul Alianţei.”

Majoritarii şi-au păstrat se pare şi o cale de rezervă în cazul în care compromisul condiţionat de Dodon va fi imposibil de atins. Marian Lupu a spus că Alianţa nu trimite la gunoi proiectul iniţiat de liberali, prin care tentativa de alegere a şefului statului nu este considerată una epuizată, dacă la votul propriu-zis nu participă două treimi din deputaţi. Dacă va fi necesar, Parlamentul se va întruni, fie înainte, fie după ziua alegerilor, şi va examina acest proiect, a spus Marian Lupu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG