Linkuri accesibilitate

Grecia la ora deciziei


Premierul George Papandreou și deputații socialiști în Parlamentul elen
Premierul George Papandreou și deputații socialiști în Parlamentul elen

George Papandreou: Grecia nu-și poate permite alegeri anticipate.



Premierul Greciei, George Papandreou va trece astăzi, în Parlament, printr-un vot de neîncredere pe care s-ar putea să-l câştige. Dar partidul socialist al premierului rămâne cu o majoritate extrem de mică, motiv pentru care are nevoie de sprijinul opoziţie conservatoare pentru a aplica o serie de măsuri extrem de nepopulare de austeritate. Iar opoziţia a prins momentul şi cere acum alegeri anticipate. Ileana Giurchescu, despre criza elenă şi în general, despre criza din zona euro.

Papandreou crede că nu este momentul pentru alegeri anticipate şi că în general Grecia nu-şi poate permite luxul de a pierde timp. Premierul crede că până la alegeri, Grecia ar putea fi în faliment.
Ceea ce s-ar putea să fie adevărat.

Premierul omite însă să vorbească despre propria iniţiativă, care a aruncat la începutul săptămânii întreaga zonă euro într-o nouă criză şi anume ideea de a organiza un referendum pe marginea celui de al doilea program al Uniunii Europene de salvare a Greciei dar şi de stabilizare a zonei euro.

În noiembrie, Grecia aştepta un credit de 8 miliarde pentru a-şi acoperi datoria externă. Iar noul plan de sprijin financiar prevede un nou credit de peste 100 de miliarde de euro şi ştergerea a jumătate din datoria Greciei faţă de băncile comerciale. Totul desigur în schimbul unor măsuri drastice de austeritate, care cuprind reducerea birocraţiei cu o treime, reducerea salariilor în domeniul bugetar şi al pensiilor, privatizări masive.

Între timp, sub presiunea masivă a Franţei şi Germaniei, Papandreou pare să fi renunţat la ideea referendumului, afirmând că are nevoie numai de sprijinul opoziţiei conservatoare în Parlament.

Este adevărat că presiunile exercitate de partenerii europeni au fost extreme. Cancelara Germaniei Angela Merkel a declarat că singurul lucru care interesează acum ţările din zona euro este ca Grecia să ia cât mai repede o decizie privind noul pachet de ajutor financiar.

Mai direct a fost preşedintele Franţei Nicola Sarkozy care a declarat că nu salvarea Greciei şi stabilizarea zonei euro este de fapt prioritatea Uninii Europene în acest moment. Moneda unică este inima Europei, a declarat Sarkozy iar Europa este inima politicii franceze.

El a reamintit că Grecia nu va mai primi un euro până ce mi se decide dacă acceptă programul de susţinere financiară şi implicit dacă se decide pentru a rămâne în zona euro.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG