Linkuri accesibilitate

Avantajele și dezavantajele aderării Rusiei la OMC


„Intrarea Rusiei în OMC va fi benefică, dacă Rusia se alătură organizației fără derogări de la regulile de joc comune.”




După aproape două decenii de așteptare, Rusia pare a fi în pragul aderării la Organizația Mondială a Comerțului care reglementează relațiile comerciale internaționale. Ultima țară membră care nu și-a dat încă acordul, Georgia, spune că este gata să accepte o soluție de compromis garantată de Elveția pentru monitorizarea comerțului între Rusia și regiunile separatiste georgiene, Abhazia și Osetia de Sud. Relatarea corespondentului Europei Libere la Moscova Tom Balmforth este rezumată de Alexandru Eftode.

Avantajele și dezavantajele aderării Rusiei la OMC
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:30 0:00
Link direct


Tom Balmforth a discutat despre avantajele și dezavantajele aderării Rusiei la OMC cu Marshall Goldman. Fost director asociat al Centrului Davis pentru Studii Ruse la Harvard, Goldman a scris mai multe cărți despre economia Rusiei.

Marshall Goldman spune că aderarea Rusiei la OMC va fi benefică pentru comerțul internațional, dacă Rusia se alătură organizației cu trup și suflet fără derogări de la regulile de joc comune pentru toți participanții.

”Rusia are numeroase avantaje naturale, mai ales în ceea ce privește materiile prime. Ținând cont de acest factor și așteptata deschidere a economiei ruse către investiții din străinătate, este mai bine ca Rusia să se afle sub umbrela OMC decât în afara ei, cu sentimentul de a fi exclusă.”

El spune că, deși o țară nu poate pretinde la tratament special odată ce a acceptat să facă parte din OMC, vor exista mereu oameni care vor avea de pierdut de pe urma aderării și vor încerca să se opună.

”Rusia nu este un caz unic în această privință - această luptă s-a dat în fiecare țară care a aderat. Se vor găsi mereu oameni pentru care competiția din afară este un lucru nedorit și vor face tot ce pot ca să mențină barierele tarifare, care-i protejează. ”Vom vedea dacă cei care doresc integrarea Rusiei în economia globală sunt mai puternici decât cei care se opun”.

În ce zone ale economiei opoziția se va manifesta cel mai puternic?

Marshall Goldman spune că se va vedea odată ce bătălia va începe, dar se poate anticipa că un domeniu va fi, bunăoară, industria de automobile. ”Astăzi, producătorii autohtoni sunt protejați în Rusia prin tarife la import. Când tarifele vor fi reduse, competiția pe piața rusă se va înteți. Opoziția va veni din partea celor pentru care tarifele mari sunt prielnice și pentru care dispariția acestui zid protector poate însemna să falimenteze, dacă nu se transformă pentru a deveni eficienți”, spune Goldman. Cu alte cuvinte, explică el, este ușor să vezi primejdia imediată care te paște dacă barierele comerciale sunt reduse, dar este nevoie de clarviziune pentru a înțelege beneficiile pe termen lung pentru toată lumea.

”Se pornește de la premiza că, pe termen lung, numărul oamenilor care vor avea de câștigat de la liberalizarea pieței interne va fi mai mare decât al celor care vor da faliment. Chiar dacă practica a dovedit în alte cazuri ceea ce descrie teoria, ai totuși nevoie de mult curaj politic pentru a te supune benevol unui asemenea experiment.”

Goldman insistă că fiecare țară care a trecut prin această tranziție, de la protecționism la liberalizare, a avut dileme asemănătoare cu cele din Rusia astăzi.


”Statele Unite nu au fost o excepție. Când am aderat, aveam măsuri puternice de protecție împotriva lumii din afară rămase din anii 1930. Reducerea tarifelor nu a fost un proces politic simplu. Cred că rușii vor va avea nevoie de sprijin, dar ei înșiși sunt cei care vor trebui să suporte sacrificiul”, a declarat Marshall Goldman în interviul cu Tom Balmforth, corespondentul Europei Libere la Moscova.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG