Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Un proiect monumental dedicat Holocaustului


Cercetătoarea Hildrun Glass
Cercetătoarea Hildrun Glass

Hildrun Glass: „Volumul cuprinde cîteva documente privind ocuparea românească a Transnistriei și reflectă concepţia proiectului care prevede nu doar reflectarea perspectivei făptaşilor, ci şi reflectarea perspectivei victimelor şi cea a martorilor.”


La Berlin a fost lansat săptămîna trecută volumul 7 al colecţiei de documente „Persecutarea şi uciderea evreilor europeni de către Germania naţional-socialistă 1933-1945” care cuprinde numeroase materiale legate de responsabilitatea regimului fascist al lui Ion Antonescu pentru Holocaustul din România. Volumul apărut la editura Oldenbourg din München este îngrijit de Hildrun Glass şi Bert Hoppe. William Totok

Cele 16 volume intitulate „Persecutarea şi uciderea evreilor europeni de către Germania naţional-socialistă 1933-1945” („Die Verfolgung und Ermordung der europäischen Juden durch das nationalsozialistische Deutschland 1933-1945”) fac parte din cel mai ambiţios proiect editorial german legat de Holocaust.

Jurnal de corespondent: William Totok (Berlin)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00
Link direct


Colecţia de documente inedite va reflecta întreaga maşinărie distructivă a genocidului nazist, cuprinzînd pe lîngă materiale documentare şi numeroase mărturii ale victimelor represiunii din întreaga zonă de influenţă a celui de al III-lea Reich. Este vorba despre cele 20 de ţări ocupate sau aliate cu Hitler, între care s-a aflat şi România, guvernată între 1940 şi 1944 de către un regim fascist, prezidat de dictatorul militar Ion Antonescu.

Săptămîna trecută a fost lansat volumul 7 al colecţiei,
Pagina de titlu a volumului recent apărut la München
Pagina de titlu a volumului recent apărut la München
apărut la editura Oldenbourg din München şi îngrijit de către Hildrun Glass şi Bert Hoppe.

Hildrun Glass, co-autoarea volumului 7, a făcut parte din Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului din România, care în anul 2004 şi-a prezentat „Raportul final”.

Într-un interviu acordat postului nostru de radio, Glass care este originară din România şi care trăieşte astăzi în Bavaria ne-a schiţat în linii mari cuprinsul volumului. Totodată s-a referit la cîteva documente alese pentru acest proiect monumental.

Hildrun Glass: „Volumul cuprinde cîteva documente privind ocuparea românească a Transnistriei. Volumul reflectă concepţia proiectului care prevede nu doar reflectarea perspectivei făptaşilor, ci şi reflectarea perspectivei victimelor şi cea a martorilor. De aceea au fost alese cîteva documente ale aparatului de putere, dar şi documente ale victimelor. Ca exemplu pentru un document al unei victime aş aminti de o carte poştală a unui băiat din Transnistria adresată unchiului său din Bucureşti.

Ca document al unui martor aş aminti un pasaj din jurnalul lui Ioan Hudiţă. Un document care reflectă perspectiva puterii este procesul verbal al şedinţei consiliului de miniştri din data de 8 iulie [1941]. Este şedinţa aceea în cursul căreia Mihai Antonescu vorbeşte pe larg despre politica epurării etnice care urmează a fi aplicată în Basarabia şi Bucovina.”

Primele volume care au apărut deja cuprind documente legate de politica Germaniei între anii 1933 şi 1937, 1938 şi 1939, de Polonia între septembrie 1939 şi iulie 1941. Celelalte volume în curs de pregătire vor cuprinde documente similare legate de teritoriile anexate sau ocupate de Germania nazistă şi, bineînţeles, de politica din interiorul celui de-al III-lea Reich.
XS
SM
MD
LG