Linkuri accesibilitate

„Să ne concentrăm pe libertatea de exprimare a candidaților si a partidelor care îi susțin.”


Europarlamentara Tatiana Zdanoka
Europarlamentara Tatiana Zdanoka

Un interviu cu Tatiana Zdanoka, vicepreședintă a Delegației UE-R. Moldova.





Tatiana Zdanoka este europarlamentar leton, membru al grupului Verzilor din PE si vicepresedinte al Delegatiei UE-R. Moldova. Corespondenta Europei Libere la Strasbourg, Iolanda Bădiliță a intervievat-o pe tema percepției alegerilor prezidențiale din Moldova.

Europa Libera: Dna Zdanoka, Moldova sa pregateste de alegeri prezidentiale. Ce asteptari aveti de la acest nou scrutin?

Tatiana Zdanoka:
„Sper ca aceste alegeri vor reflecta atitudinea societatii moldovenesti, ca alegerile vor fi democratice si toti candidatii vor avea acces la mass media, mai ales la cea electronica. Dupa cum stiti, in Uniunea Europeana exista o problema la acest capitol, iar eu sper ca Moldova va oferi un bun exemplu cu ocazia alegerilor. Vom merge si noi, delegatia parlamentara UE- Moldova la Chisinau imediat dupa alegeri, pe 23 noiembrie si sper sa avem de ce ne bucura.”

Europa Libera: Pe de alta parte, dupa cum stiti, in iunie au avut loc alegeri locale in Moldova. Nu este prea putin timp pentru pregatirea acestor alegeri? Apoi, nu este deja prea mult pentru societatea moldoveneasca sa participe la atatea alegeri in cativa ani?

Tatiana Zdanoka:
„Da, ar putea fi prea putin timp intre alegeri. In mod normal e nevoie de cel putin un an intre locale si prezidentiale, fie doar pentru a separa o campanie de alta. Dar dupa cum stiti, situatia Moldovei este una extraordinara iar cetatenii moldoveni s-au obisnuit sa participe la alegeri cel putin o data pe an. Asa ca cred ca trebuie sa ne concentram pe libertatea de exprimare a candidatilor si partidelor care ii sustin.”

Europa Libera: La ultimele alegeri, cele din iunie, au fost probleme cu listele de votanti, de exemplu. Credeti ca în cazul unor alegeri anticipate nu va fi o chestiune care sa ne preocupe si care sa joace un rol in victoria unui candidat sau altuia?

Tatiana Zdanoka:
„Este evident ca intr-o tara in care o asa uriasa proportie a cetatenilor are resedinta in afara granitelor tarii - si pot sa va spun ca si in Letonia avem aceeasi situatie - ar trebui sa fie preferat sistemul proportional si nu se mearga pe aceste prescriptii la domiciliu. Dar in acest moment sistemul electoral din Moldova este care este, prin urmare da, este o problema, dar trebuie organizate alegerile cat mai bine posibil in actualul cadru legislativ. Cand am fost observator, acum doi ani, imi aduc aminte cum ne-a dat batai de cap faptul ca pe unele liste erau inregistrate persoane care nu locuiau la o anumita adresa insa lipseau de pe listele de la noile adresele de domiciliu.”

Europa Libera: Noul acord de liber schimb semnat de tarile CSI intre care si Moldova, cu Rusia, este de natura sa ne ingrijoreze, sa ne bucure, cum ar trebui sa il interpretam?

Tatiana Zdanoka:
„In opinia mea, orice pas catre o liberalizare a miscarii bunurilor, persoanelor peste granite este pozitiv. Cata vreme UE a aratat la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, ca mobilitatea bunurilor si oamenilor are consecinte pozitive, de ce ar trebui sa ne ingrijoreze aceleasi realizari in estul Europei? In particular, cred ca pentru Moldova, o cooperare atat cu vestul cat si cu estul este benefica, nu este deloc controversata.

Cred ca doar daca toate tarile din regiune vor face la fel vom face tranzitia catre o Europa de nivel superior in care UE va coopera cu Rusia, Ucraina, Moldova si celelate tari estice. Doar asa Europa va putea deveni competitiva in raport cu ceilalti jucatori majori la nivel mondial, precum SUA, China, India, Brazilia si asa mai departe. Abordarea mea este urmatoarea: doar prin mai multa unitate de la vest catre est Europa are un viitor.”
XS
SM
MD
LG