Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Rosen Plevneliev noul președinte al Bulgariei


Rosen Plevneliev cu vice-președinta sa, Margarita Popova
Rosen Plevneliev cu vice-președinta sa, Margarita Popova

Plevneliev a promis activizarea luptei anticorupție prin adoptarea unei legi care va înlesni confiscarea proprietăților ilicite.




Bulgaria va avea pentru primă dată un președinte tehnocrat și milionar. Rosen Plevneliev este născut pe data de 14 mai 1964 în orașul Goțe Delcev, Bulgaria de sud-vest. Este căsătorit și are trei băieți. Ingener-electronist de meserie. Imediat după căderea comunismului a rămas șomer și a încercat fără succes să imigreze în Statele Unite ale Americii. Nu a primit viza pentru că - după cum recunoaște, spre deosebire de mulți alți candidați, nu a mințit la interview despre situația materială a familiei sale.

Din 1990 s-a lansat în afaceri în Germania și a avut succes. Firma sa de construcții a realizat peste 80 de obiecte în aceasta țară. După 1998 Plevneliev a devenit manager al filialei bulgare a concernului „Lindner”. A realizat căteva investiții importante la Sofia printre care cel mai mare complex de afaceri.

Casa lui Plevneliev se află în cartierul de lux „Parc Sofia” construit de compania sa. Mai are alte patru case - în Grecia, Franța pe litoral și în munții Rila. Este cel mai bogat politician bulgar.

În iulie 2009 a devenit ministru al dezvoltării regionale. Înainte de a fi desemnat drept candidat la președinție, a fost cel mai popular ministru în guvernul Boiko Borisov.

Este considerat de către oponenți un avatar al primului ministru, care la anunțarea candidaturii sale, a spus că în 2016 va prelua președinția de la Plevneliev. Aceasta a dus la paralele între situația în Bulgaria cu cea din Rusia. Astăzi însă Borisov a declarat că se simte deja obosit și nu va candida la președinție.

Spre deosebire de alți miniștri nemembri de partid, precum cel al economiei și energetici Traicio Traikov și cel al finanțelor Simeon Diankov, Plevneliev nu a intrat niciodată în conflict cu Borisov.

În campania electorală a demonstrat loialitatea sa fața de primul ministru și a promis că va fi președinte al autostrăzilor și dezvoltării regiunilor - sectorul îndragit al lui Borisov în care au fost realizate cele mai mari succese.

Plevneliev a promis activizarea luptei anticorupție prin adoptarea unei legi care va înlesni confiscarea proprietăților ilicite. Vor fi create consilii pentru politica economică și reforme.

La acuzațiile opoziției că va deveni marioneta primului ministru, noul președinte răspunde că va fi un partener ci nu un subcontractor al lui Borisov.
XS
SM
MD
LG