Linkuri accesibilitate

Şapte miliarde de oameni


Ritmul de creştere a populaţiei şi dezvoltarea economică variază de la o regiune la alta, ceea ce echilibrează situația la nivel global.





Populaţia globului a ajuns la 7 miliarde şi până în 2100 ar putea ajunge la 10 miliarde. Ce creştere poate suporta globul cu ce consecinţe pentru binele oamenilor dar şi al Pământului? Reporterul Europei Libere Antoine Blua a stat de vorbă cu Gilles Pison, cercetător principal la Institulul Francez pentru Demografie. Interviul este rezumat de Ileana Giurchescu.

Gilles Pison explică că deşi populaţia creşte, rata de creştere este tot mai mică de la an la an. Creşterea cea mai rapidă s-a înregistrat cu 50 de ani în urmă. Era vorba de o creştere de 2% pe an. Astăzi este de un pic peste 1%. Aşa că numărul oamenilor s-ar putea stabiliza în 100 de ani, crede cercetătorul francez, care admite însă că problema va fi cum se va descurca lumea cu încă 4 miliarde de noi locuitori până în 2100.

Problema este că ultimul deceniu a fost martorul unor grave crize economice, care au diminuat rapid ritmul de creştere a economiilor mondiale. Totodată au explodat preţurile pentru alimente şi materii prime. În principiu, tot atâtea motive de îngrijorare când vine vorba de creşterea populaţiei globului.

Cercetătorul francez Gilles Pison atrage atenţia că atât ritmul de creştere a populaţiei cât şi dezvoltarea economică variază de la regiune la regiune, sau de la continent la continent aşa că până la urmă se obţine un echilibru relativ la nivel global.

Economiile din Asia şi America Latină au crescut, continuă Pison, la fel şi cele de pe continentul african, chiar dacă într-un ritm mai lent. Problema este însă că Africa va experimenta cea mai mare creştere demografică în următorii 100 de ani. Provocarea este ca în aceste ţări creşterea economică să poate ţină pasul cu creşterea demografică. O problemă care poate fi rezolvată dar la nivel global.

Gilles Pison se referă apoi la un fenomen interesant, care a început cu aproape două secole în urmă. Familiile tind că aibă din ce în ce mai puţini copii, peste tot în lume. Dar cresc investiţiile părinţilor în copii, mai ales în educaţie, plecând de la ideea că numai o bună educaţie le poate da copiilor o şansă reală de a avea o viaţă mai bună ca a părinţilor. O evoluţie pozitivă, este de părere Gilles Pison, pentru că va duce la stagnarea creşterii populaţiei pe glob.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG