Linkuri accesibilitate

Răul în Alianța pentru Integrare Europeană izvorăște din protocolul secret


„Au fost distribuite funcții publice care nu trebuie să fie marcate de influența politică.”



Se relatează că la constituirea Alianţa pentru Integrare europeană cele 3 partide care o compun – liberal democratii premierului Filat, liberalii lui Mihai Ghimpu şi democraţii preşedintelui parlamentului Marian Lupu - ar fi făcut o înţelegere legată de distribuirea unor poziţii publice, înţelegere despre care nu se ştiu prea multe lucruri, dar despre care liderul liberal democraţilor a vorbit recent spunînd că a „fost o mare greşeală”. Pentru analistul Igor Boţan, directorul Asociaţiei pentru Democraţie participativă ADEPT, doar publicarea acestei „înţelegeri secrete” ar putea duce la o „reaşezare” a Alianţei pe criterii morale. Un punct de vede împărtăşit într-un dialog cu Vasile Botnaru:


Igor Boțan: ,,Alianța pentru Integrare Europeană, liderii acesteia au semnat un acord, numai că au semnat și un protocol secret, care subminează moralitatea acestei Alianțe.”

Europa Liberă: Dar ce valoare juridică are acest acord? Atâta timp cât el este contestat sau nu e respectat de către semnatari?

Igor Boțan în dialog cu Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:57 0:00
Link direct


Igor Boțan: ,,Are valoare, fiindcă cei care l-au semnat și-au luat angajamente în ochii opiniei publice. Dacă vorbim de valoare juridică - aveți dreptate. Ei nu pot cu acest acord să meargă într-o instanță, care să le facă dreptate, dar cetățenii sunt cei care să judece care din ei are dreptate. Și aici revin la acest protocol secret, potrivit căruia au fost distribuite funcțiile în instituțiile de forță și de drept.

Răul în Alianța pentru Integrare Europeană izvorăște din acest protocol secret. Nu mai amintesc aici că chiar domnul Ghimpu, care pretinde că este promotorul unui adevăr istoric, iar partidul pe care-l conduce a condamnat protocoale secrete, semnate acum 70 de ani, tocmai domnia sa ar trebui să scoată la lumina zilei acel protocol secret și care din punctul meu de vedere reprezintă răul absolut în Alianța pentru Integrare Europeană.”

Europa Liberă: Dar de ce credeți că este rușinos să semnezi un acord secret?

Igor Boțan:
,,Pentru că, potrivit acestui acord au fost distribuite funcții publice, care nu trebuie să fie marcate de influența politică. Deci, toți cei trei, care au semnat acordul și protocolul secret sunt responsabili în fața societății. Prim-ministru Vlad Filat la 13 octombrie a recunoscut că a fost o mare greșeală, iar această distribuire secretă a instituțiilor statului, care trebuie să fie depolitizate și să fie în serviciul poporului, au devenit instrumente, pârghii, cum spune, de exemplu, același Mihai Ghimpu, în promovarea intereselor partinice înguste și așa mai departe. Aici este răul și cred că Partidul Comuniștilor are dreptate atunci când arată la metehnele Alianței pentru Integrare Europeană.”

Europa Liberă: Comuniștii cred că au avut și ei condiționalități de genul acesta în istoria lor.

Igor Boțan:
,,În acest sens nici nu putem vorbi, pentru că atunci când erau comuniștii la guvernare erau politizate toate instituțiile. Ei au fost cei care având majoritate constituțională, au putut să depolitizeze instituțiile de forță și cele de drept. Lucru pe care nu l-au făcut.”

Europa Liberă: Ca să fiu avocatul diavolului, am să invoc cazul Tarlev, care a fost un premier nepolitic.

Igor Boțan:
,,Nepolitic în sensul că era foarte ascultător și nu ieșea din vorba ex-președintelui Voronin.”

Europa Liberă: Adică mai bun decât Dodon chiar.

Igor Boțan:
,,Era mai bun decât Dodon fiindcă executa toate ordinele care veneau de la palatul prezidențial, iar în jurul președintelui era consiliul ,,înțelepților”, care îl sfătuiau pe ex-președintele Voronin cum să procedeze în economie și care nu purtau absolut nici o responsabilitate pentru sfaturile pe care le dădeau. Așa că Partidul Comuniștilor atunci când invocă anumite pretenții la adresa Alianței pentru Integrare Europeană ar trebui mai întâi să-și amintească cum au ratat timp de opt ani de zile o oportunitate de a pune lucrurile în regulă în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Sau să-și amintească de cazul Țurcanu, cazul Stepaniuc, etc. Să revin totuși la arbitraj - dumneavoastră ați spus că arbitrajul ar trebui să-l facă alegătorii, care eventual își vor fi amintind de partea nesecretă a acordului. Dar cum poate să judece alegătorul, atunci când el vede că toți își dau palme reciproc în Alianță și în ultimă instanță rezultă că toți sunt la fel de păcătoși?

Igor Boțan: ,,Alegătorii trebuie să judece în felul următor, așa cum vă spuneam: cine va fi primul din liderii Alianței pentru Integrare Europeană care va scoate la lumina zilei protocolul secret și va zice: iată unde e răul. Vlad Filat a făcut doar primul pas, a spus că a fost o greșeală. Nu-l face și pe-al doilea. De aceea suntem în drept să-l suspectăm că are gânduri ascunse, adică vrea să depolitizeze instituțiile foarte importante, care au revenit Partidului Democrat și Partidului Liberal, dat nu vorbește despre instituțiile care au revenit Partidului Liberal-Democrat, politizate bine-meci.”

Europa Liberă: În acest acord secret sunt scrise și clauzele care îi țin împreună pe oamenii din Alianță?

Igor Boțan:
,,O, eu dacă aș ști acest lucru cu mare drag aș împărtăși cu radioascultătorii ce este în acest protocol secret. Acum ni se spune că răul constă în acest protocol, dar nimeni din cei trei lideri nu încearcă să-l scoată la lumină să spună: renunțăm la aceste lucruri care sunt în acest protocol secret, a fost o greșeală, nu am avut experiență.”

Europa Liberă: Dar dezavuarea lui nu ar surpa Alianța?

Igor Boțan:
,,Eu cred că dezavuarea lui ar fi singura condiție în baza căreia ar putea avea loc resetarea Alianței.”
XS
SM
MD
LG