Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu da asigurări ca salariile și pensiile nu vor mai scădea în România...


...dar spune că românii angajați la stat vor fi din ce în ce mai puțini.



România își optimizează sectorul bugetar, cu alte cuvinte desființează posturi și concediază mii de oameni în fiecare lună pentru a micșora cheltuielile. Procesul va continua, dar președintele român a anunțat ieri și o veste bună - anume că salariile celor care vor rămâne în funcție nu vor mai scădea. Relatează Sabina Fati.


Romanii angajati la stat vor fi din ce in ce mai putini, a anuntat aseară presedintele Traian Basescu, precizind ca se refera mai cu seama la cei care lucreaza in administratie. Seful statului roman a admis ca din acest punct de vedere restructurarea sectorului bugetar s-a incetinit pe parcursul lui 2011, dar a adaugat ca totusi numarul salariatilor platiti de stat se reduce lunar cu cinci pina la opt mii. Aceste plecari sint naturale, a insistat presedintele roman, fiind vorba in special de pensionari, dar si de persoane care descopera ca nu mai este la fel de rentabil sa ramii angajatul statului.

Asadar anul viitor se asteapta noi reduceri de personal, ca parte a masurilor anticriza, dar si din cauza ca numarul bugetarilor este in continuare foarte mare: 1.200.000, in scadere fata de 2010 cu circa 40 de mii. Specialistii de la Banca Nationala a Romaniei, apreciaza, insa, ca numarul celor care ar trebui sa fie angajati pe salarii platite de stat ar trebui sa nu depasasca 500 de mii. Altfel spus pentru ca birocratia autohtona sa fie eficienta numarul angajatilor in institutii administrative de toate felurile ar trebui sa scada cu jumatate de milion.

Presedintele roman a dat asigurari ca salariile si pensiile nu vor mai scadea nici anul acesta, nici anul viitor, sugerind ca pretul pentru mentinerea lor este reducerea numarului bugetarilor. De altfel Traian Basescu a explicat ca n-ar mai trebui operate scaderi de venituri, fiindca in acest fel trendul descendent al consumului se va accentua, gripind si mai mult sistemul economic autohton. Daca scade consumul, inseamna ca si productia va scadea, iar daca scade productia, inseamna ca tot mai multi oameni vor ramine fara slujbe, micile intreprinderi vor fi aruncate pe marginea prapastiei, iar bugetul statului va fi tot mai slabit, fiindca cei care-l vor alimenta vor fi la rindul lor tot mai putini.

Seful statului roman a amintit la televiziunea publica atunci cind a facut ecuatia criza versus salarii, ca judecatorii au dat o serie de solutii prin care statul este obligat sa plateasca celor care i-au intentat procese salarii mai mari. Dupa ce anul trecut au fost reduse lefurile bugetarilor cu 25 la suta, multi dintre ei au dat statul in judecata si destul de multi au cistigat, desi legea prin care li se diminuau veniturile a fost validata de Curtea Constitutionala. Peste doua miliarde de euro a platit pina acum statul roman din vina acestor judecatori care au dat solutii de acest fel, crede presedintele roman Traian Basescu, lasind sa se inteleaga ca deficitul bugetar al Romaniei s-a marit si din cauza acestor magistrati. De fapt multi din dintre cei care au intentat procese sint chiar judecatori sau procurori, nemultumiti ca salariile lor, care depasesc in general 2000 de euro pe judecator, au fost la rindul lor scazute din pricina crizei economice.

Politigraf

XS
SM
MD
LG