Linkuri accesibilitate

„Conducerea din linia a doua”


Opozitia republicană îl atacă pe președintele Obama pentru atitudinea față de campania Nato din Libia.






Moammar Gadhafi a fost inmormintat in secret, punindu-se capat astfel celor 42 de ani de dictatura in Libia. Se bucura administratia Obama de a acest deznodamint ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In termeni politici, problema se traduce in felul urmator. George W. Bush a initiat doua ample campanii militare, vizind inlaturarea unor regimuri in Irak si Afghanistan. Mii de militari americani au murit, miliarde de dolari au fost investiti si rezultatul a fost inlaturarea regimului Taliban si a lui Saddam Husein si multe semne de intrebare cu privire la viitorul acelor tari.

Pe de alta parte Barack Obama nu a facut decit sa sprijine interventia NATO, fara militari trimisi in Libia si fara pierderi de vieti omenesti. Consecinta: inlaturarea lui Gadhafi si o tara – Libia – care are la fel de multe sau la fel de putine sperante de normalizare si democratizare ca si Irakul. La prima vedere – lesne de conchis ca metoda lui Obama este cea mai eficace, din perspectiva americana.

Numai ca opozitia republicana il ataca pe presedinte pentru ca ar fi condus din linia a doua, nu in nume propriu, asa cum a facut Bush. „Conducerea din linia a doua” a patruns in vocabularul politic american odata cu un interviu acordat revistei New Yorker de un consilier al lui Obama, sub beneficiul anonimatului.

Intr-un show de televiziune recent, presedintele a negat ca ar fi folosit el insusi expresia. Intr-un articol in USA Today, David Jackson scrie ca un consilier pentru securitate nationala al presedintelui ar fi spus ca nimeni la Casa Alba nu a folosit vreodata expresia. „Exista sute de persoane care pot fi categorisite credibil ca fiind consilieri ai presedintelui si alte sute care pe la petreceri pretind doar ca sint consilieri” – a spus sursa respectiva.

Dar Ryan Lizza, autorul articolului care a stirnit controversa sustine - pe Twitter - ca expresia a fost folosita de o oficialitate de la Casa Alba. Adevarul este - asa cum se arata in Washington Post - ca initial administratia a agreat noua caracterizare, faptul de a lasa aliatii sa preia initiativa pentru indeplinirea misiunii. Asta pentru ca precedenta abordare, cea a lui George W. Bush a fost atit de criticata. Numai ca logica normala nu functioneaza intotodeauna in politica.

Cind republicanii au inceput sa spuna ca Obama e slab in calitate de comandant suprem pentru ca cedeaza altora ceea ce de obicei e apanajul Americii, conducerea operatiunilor miltare, atunci echipa presedintelui a inceput sa se distanteze de formulare. Nu cu mare succes deocamdata. Dar chiar daca retorica conteaza in campanie ceea ce ramine este realitatea misiunii din Libia, care s-ar putea dovedi foarte relevanta, in viitor.
XS
SM
MD
LG