Linkuri accesibilitate

Acord european pentru salvagardarea zonei euro și ajutorarea Greciei


Valoarea fondului anti-criză poate ajunge la aproximativ un trilion de euro.



Liderii Uniunii Europene au căzut de acord noaptea trecută la Bruxelles asupra unui plan proaspăt pentru a salva zona euro. Înțelegerea prevede o mărire considerabilă a fondului european anticriză și recapitalizarea băncilor europene așa încât acestea să poată ierta jumătate din datoriile Greciei. Așa cum detaliile tehnice încă nu au fost clarificate, viabilitatea noului plan rămâne incertă. Relatarea corespondentului Europei Liber, Rikard Jozwiak este rezumată de Alexandru Eftode.

Liderii europeni au negociat la Bruxelles pe parcursul întregii nopți și au anunțat la patru dimineața că s-au înțeles cum să combată criza datoriilor din zona euro.

Deciziile de astă noaptea erau așteptate de lumea întreagă și ele au fost luate – așa a sunat mesajul liderilor europeni sintetizat de președintele Franței Nicolas Sarkozy, care
a spus că rezultatele sunt solide și vor fi primite cu multă ușurare de lumea întreagă, care le aștepta.

Înțelegerea presupune că băncile europene care dețin bonduri grecești vor accepta pierderi de 50 la sută, echivalând cu 100 de miliarde de euro, așa încât datoria Greciei să scadă la 120 de procente din produsul Intern Brut până în anul 2020. Băncile vor fi recapitalizate până la mijlocul anului viitor pentru a putea suporta aceste pierderi.

Fondul european anticriză, astăzi în valoare de 440 de miliarde de euro, va crește până la 1 trilion, pentru a putea ajuta țări mai mari ca Italia și Spania în caz că alunecă și ele în criza datoriilor.

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso s-a declarat mulțumit la finalul a aproape 10 ore de negocieri.
Barroso a spus că pachetul cuprinzător convenit noaptea trecută confirmă că Europa va face tot ce este necesar ca să asigure stabilitatea financiară, un efort pe care l-a descris drept o probă de maraton, nu de sprint.

Băncile franceze care dețin cele mai multe bonduri grecești vor fi afectate cel mai tare de iertarea unei jumătăți a datoriilor. Cum măsura anunțată de liderii europeni este pe bază voluntară, unele bănci ar putea încerca să se abțină, așa cum au făcut în iulie, după ce liderii europeni recomandaseră iertarea unei părți de 21 la sută din datoria Greciei.

Cel mai puțin clare sunt detaliile înțelegerii de a mări valoarea Fondului European pentru Stabilitate Financiară. Miniștrii europeni de finanțe urmează să le definitiveze când se vor întâlni pe 6 noiembrie. Dar se cunoaște că sunt examinate două modele. Așa cum nici o țară nu vrea să contribuie cu mai mulți bani, primul model presupune transformarea fondului într-o schemă de asigurări care ar putea garanta plata a până la 20 la sută din noile datorii ale țărilor zonei euro. Al doilea model implică înființarea unuia sau mai multor fonduri adiționale care să colecteze bani de la investitori privați, cum ar fi fondurile de investiții chinezești.

Președintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy a declarat jurnaliștilor că valoarea fondului anti-criză poate crește substanțial dacă cele două opțiuni sunt folosite cu înțelepciune. Van Rompuy a spus că valoarea fondului anti-criză poate ajunge la aproximativ 1 trilion de euro în anumite condiții ale pieței.

Liderii europeni estimează că fondul poate căpăta robustețea necesară pentru a ajuta inclusiv Spania și Italia, țări cu risc sporit pe care au decis să le monitorizeze îndeaproape.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG