Linkuri accesibilitate

„Putin visează să refacă imperiul rus”


Anunțul lui Putin de creare a Uniunii Euroasiatice a reaprins scînteia scepticismului în Occident.





Un articol aparut in „Christian Science Monitor” se ocupa de raporturile Americano-ruse, ambele tari aflindu-se in prag de alegeri. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In articol se arata ca observatorii politici din Rusia urmaresc cu ingrijorare criticile candidatilor republicani la presedintie, la adresa politicii presedintelui Barack Obama de resetare a raporturilor cu Rusia.

Republicanii au criticat in repetate rinduri faptul ca administratia a adoptat o pozitie pragmatica fata de Rusia, ignorind situatia drepturilor omului si abuzurile de putere ale Kremlinului. Dar, in luna decembrie anul trecut, un numar important de senatori republicani s-au alaturat democratilor pentru a crea majoritatea de doua treimi necesara aprobarii Tratatului START, vizind reducerea armamentului nuclear.

În Rusia - se arata in cotidian - experti se tem ca acest consens pragmatic s-ar putea dilua considerabil. Ei spun ca de la decizia lui Vladimir Putin de a candida din nou la presedintie, retorica in America a devenit mai dura. Recentul anunt al lui Putin cu privire la crearea Uniunii Euroasiatice a reaprins scinteia scepticismului in Occident, sugerind ca actualul premier si-ar dori sa reconstituie Uniunea Sovietica.

Imaginea publica a Rusiei in Occident este un stat cu un regim autoritar, condus de un politician, Vladimir Putin, care nu face nici nu secret din ostilitatea sa fata de Statele Unite si anumite valori occidentale. Intr-un interviu acordat de curind cotidianului Washington Post, candidatul republican la prezidentiale, Mitt Romney, considerat un moderat a spus ca „Putin viseaza sa refaca imperiul rus”. Romney, care continua sa fie favorit la investitura republicana este de parere ca politica de resetare a presedintelui Obama trebuie oprita si ca Statele Unite trebuie sa dea dovada de determinare si sa demonstreze forta.

La o conferinta la Washington, presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner a criticat Rusia pentru ca foloseste „unelte si perspective vechi” in incercarea de a „restaura puterea si influenta de tip sovietic”. El a cerut masuri mai ferme pentru contracararea ambitiilor Moscovei. La aceasi reuniune, liderul unui partid de opozitie interzis in Rusia a spus ca americanii trebui sa asculte de sfatul fostului presedinte Reagan si sa trateze Rusia lui Putin ca pe un „imperiu al raului”. In Rusia, analisti sustin insa ca politica de resetare a relatiilor a adus rezultate si ca abadonarea ei e periculoasa.
XS
SM
MD
LG