Linkuri accesibilitate

Cazul evadării lui Baghirov și securitatea frontierelor Moldovei (Timpul)


Realitatea despre investițiile americane în Moldova (Adevărul).






În „Timpul”, Sorina Ştefârţă judecă evadarea de săptămâna trecută a rusului Baghirov de sub arestul la domiciliu din Republica Moldova ca un caz care trădează un adevăr pe care moldovenii îl simt cu toţii, indiferent dacă Baghirov a fost ajutat să fugă de oameni de stat sau de oameni pur şi simplu (plătiţi). Adevărul că avem doar iluzia că existăm, iluzia că avem poliţie care ne apără, justiţie care ne face dreptate, hotare despre care spunem «sus şi tare» că sunt păzite atât de bine, încât un regim liberalizat al vizelor pentru moldoveni nu trebuie să sperie nici un european. […]

„Ce vor spune actualii responsabili de la Externe dacă, la următoarea rundă de negocieri pe vize, vor fi întrebaţi pe unde şi mai ales în ce mod a trecut Baghirov hotarul şi câtă încredere poate să aibă Bruxellesul în rapoartele instituţiilor moldovene, care afirmă că întrunim din ce în ce mai multe criterii pentru a avea liber la vize”, se întreabă Sorina Stefârţă.

Ziarul de Gardă” leagă fuga lui Baghirov şi demiterea lui Gh. Mihai de la SIS şi o face întrebându-i pe mai mulţi comentatori dacă aceste două evenimente au coincis întâmplător sau trădează un aranjament politic. Cei mai mulţi optează pentru a doua variantă, adică aranjamentele politice între Filat şi Putin. Argumentele prin care îşi justifică punctul de vedere Vitalia Pavlicenco este că dacă Baghirov ar fi fost scuturat mai tare, s-ar fi aflat mai multe, inclusiv despre posibila implicare a forţelor liberal-democratice în 7 aprilie. „Ştim că lui Filat nu i-a fost uşor să obţină întrevederea cu Putin şi s-ar putea ca eliberarea lui Baghirov să-i fi fost cerută”, se dă cu părerea şi un fost ministru al securităţii, Anatol Plugaru.

Adevărul” publică o constatare făcută ieri de preşedintele Camerei de Comerţ Americană din Moldova care a spus la un eveniment aniversar că „oamenii de afaceri americani preferă să facă învestiţii în Republica Moldova prin intermediul unor firme înregistrate în Olanda”. John Maxemchuk susţine că de vină este regimul fiscal mai favorabil din Ţara Lalelor. „Oficial investiţiile directe venite din SUA în economia Republicii Moldova sunt de circa 95 milioane de dolari, în realitate acestea sunt de circa trei ori mai mari şi se fac prin intermediul companiilor holding”, a declarat acesta.

Agenţia rusă „Novâi Reghion” anunţă că „diplomaţii Republicii Federale Germane şi-au exprimat îngrijorarea faţă de decizia Transnistriei de a adopta legea privind procesul de negociere cu Republica Moldova”. „Acest lucru a fost anunţat miercuri în cadrul întâlnirii cu conducerea transnistreană de către Reprezentantul special al MAE al Germaniei pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală, Patricia Fluor. „Cu ce scop vreţi să adoptaţi această lege? Am impresia că acum, mai ales când am reluat procesul de negociere, legea va conţine anumite piedici pentru procesul dat», a afirmat Patricia Fluor”, citată de „Novâi Reghion”.

Agenţia „Olvia-Press” scrie că „astăzi, Comisia Electorală Centrală din Transnistria a înregistrat cel de-al doilea candidat la funcţia de preşedinte al RMN, care va participa la alegerile din 11 decembrie”. „Acesta este preşedintele Sovietului Suprem al RMN, Anatolie Kaminski. Decizia de a-l înainta la această funcţie a fost luată la 17 septembrie, în cadrul celui de-al 4-lea congres al partidului politic republican «Obnovlenie», al cărui lider este. Anatolie Kaminski a prezentat numărul necesar de semnături în susţinerea sa. După verificarea listelor, lui Kaminski i-a fost înmânată legitimaţia de candidat”, relatează „Olvia-Press”.
XS
SM
MD
LG