Linkuri accesibilitate

E România în pericol să ajungă o a doua Grecie?


Romania a continuat şi anul acesta sa cheltuie cu mult mai mult decât produce.


Zilele acestea mai multi oficiali internationali din domeniul economic au asociat Romania cu Grecia. Cu alte cuvinte daca guvernul roman nu este atent Romania poate ajunge aproape de faliment, cum I s-a intimplat Greciei. “Pietele cauta vulnerabilitati si tari vulnerabile” a declarat Jeffrey Francks, seful delegatiei Fondului Monetar International pentru Romania, adaugind ca “atunci cind le gasesc, le ataca, iar tarile devin expuse unor mari probleme”. “Toti ne intrebam care este tara care va urma sa cada” spune cu subinteles oficialul FMI.

Presedintele Traian Basescu a precizat miercuri, pe de alta parte ca Romania ar fi “intr-o dificultate foarte mare daca fluxurile de capital oferite de bancile mama spre a fi utilizate de filialele lor din Romania s-ar micsora”, avertizind ca in aceasta situatie nu s-ar mai putea finanta nici macar bugetul de cheltuieli pe anul acesta. Seful statului a confirmat ca guvernul s-a imprumutat de pe piata bancara interna cu aproape 15 miliarde de euro, suma necesara pentru a-si acoperi cheltuielile bugetare si pentru a sustine deficitul. Este deja un lucru cunoscut si obisnuit ca guvernul roman nu mai are resurse pentru a plati pensiile si salariile bugetarilor si ca banii necesari pentru aceste cheltuieli sunt imprumutati luna de luna. Asadar Romania a continuat si anul acesta sa cheltuie cu mult mai mutl decit produce. In perioada 2009-2010, Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Uniunea Europeana i-au ofeirt Romaniei un pachet financiar de urgenta de 20 de miliarde de euro. Numai ca acesti bani nu au fost folositi pentru pornirea motoarelor economice, fiind inregistrati mai degraba la cheltuieli, de aceea tara trebuie sa se imprumute si pe mai departe. Pentru anul viitor coalitia de guvernamint din Romania estimeaza o crestere de 2 la suta si pregateste o noua inghetare a pensiilor si salariilor din mediul bugetar.

Nu exista insa solutii clare pentru iesirea din impas, dar Peter Harrold, reprezentantul Bancii Mondiale la Bucuresti sugereaza cinci elemente pentru restabilirea economiei pornind de la doua puncte fixe: modernizarea administratiei publice si transformarea tarii dintr-un importator net de produse agricole intr-un exportator net. Mai e nevoie de un cadru prietenos de atragere a investitiilor private, de necesitatea absorbtiei fondurilor europene si nu in ultimul rind de revenirea la cresterea economica.

Pina la punerea in aplicare a acestei scheme furnizate de reprezentantul Bancii Mondiale, Romania trebuie sa finalizeze bugetul de stat pe anul viitor care este in intirziere si mai ales sa identifice resursele de supravietuire a tarii pe 2012.

Politigraf

XS
SM
MD
LG