Linkuri accesibilitate

Copiii invizibili


Cornelia Cozonac: „numărul copiilor fără acte de identitate din ultimii 10-15 ani este de numărul miilor.”



Cum este să fii şi, în acelaşi timp, să nu exişti. Numele tău să nu figureze pe nici un petic de hârtie, pe nici un document, iar statul în care trăieşti să te lase în afara populaţiei oficiale? Veţi spune că aşa ce va este imposibil? Ba este şi încă în mii de cazuri. Este vorba de aşa-numiţii „copii invizibili”, de copiii fără acte de identitate. Cine sunt, cum sunt identificaţi, de ce nu există conform actelor, ce pericole îi pasc şi ce trebuie făcut - într-o discuţie astăzi cu preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac.

Interviul dimineții la Europa Liberă: Cornelia Cozonac despre drama copiilor lipsiți de acte de identitate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
Link direct


Europa Liberă: Aşadar, copii fără nici un act de identitate, copii în consecinţă fără drepturi, dar cu şanse uriaş mai mari să fie exploataţi sau vânduţi pentru scopuri inumane. Un fel de Mowgli în jungla nesimţirii din Republica Moldova… În primul rând, Cornelia, cât de gravă este amploarea fenomenului?

Cornelia Cozonac:
„În general, un singur copil dacă nu ar avea acte de identitate, deja trebuie să constituie pentru Republica Moldova o problemă. Din păcate, noi în investigaţiile noastre, am constatat că numărul copiilor fără acte de identitate din ultimii 10-15 ani ar fi de ordinul miilor.

Încă în 2008-2009 am făcut o investigaţie şi am comparat
Cornelia Cozonac
Cornelia Cozonac
numărul de copii născuţi cu numărul de acte înregistrate de către autorităţile moldoveneşti şi am constatat un decalaj foarte mare, numărul copiilor născuţi în diferite raioane era cu mult mai mare decît numărul actelor de naştere eliberate. Atunci am pornit să facem o investigaţie şi am găsit foarte multe cazuri de copii care nu aveau nicio statistică, nicăieri înregistraţi.

Am găsit şi cazuri în care copiii nu au mers la şcoală din această cauză şi nu mai vorbesc că ei nu beneficiau nici de alocaţii sociale şi nici de asistenţă medicală gratuită.”

Europa Liberă: Cum pot fi identificaţi în primul rând aceşti „copii invizibili” şi cât de credibile pot fi statisticile?

Cornelia Cozonac:
„Noi am solicitat şi cifre oficiale şi nu ni s-au dat pentru că ele nu există. Aceşti copii pot fi identificaţi de către asistenţii sociali şi primarii din diferite localităţi, pentru că primarii sunt autoritatea care protejează copilul şi sunt responsabili de soarta fiecărui copil din localitate.

Acolo unde primarii sunt responsabili sunt depistaţi copiii şi asistenţii sociali se ocupă de perfectarea actelor. Şi aici este o procedură foarte greoaie, dar acolo unde nu există responsabilitate din partea autorităţilor vă daţi seama că nici copii nu sunt depistaţi.”

Europa Liberă: Vorbim de mii de copii fără acte, dar am citit, de exemplu, că procuratura a identificat în 2010 doar 176… Ce dificultăţi de identificare pot exista, aici, unde poţi strănuta la Briceni şi să auzi urări de sănătate dinspre Cahul?

Cornelia Cozonac:
„Procuratura i-a identificat pe cei 176 dar tot Procuratura a constat că în ultimii ani cîtorva sute de copii li s-au perfectat actele deşi cu multă întârziere, şi la 10 ani şi la 11 ani. Numărul real din ultimii ani ai copiilor fără acte este mare, noi zicem că ar fi ordinul miilor. O problemă este şi că mamele nu au acte de identitate şi respectiv nu poate fi înregistrat copilul.”

Europa Liberă: Doar astfel se întâmplă că copiii rămân fără acte?

Cornelia Cozonac:
„Pentru că părinţii sunt cei care trebuie să înregistreze naşterea în termen de trei luni de la naşterea copilului, în multe cazuri pentru că părinţii nu merg să înregistreze naşterea copilul rămâne neînregistrat.

Există cazuri cînd părinţii au plecat peste hotare şi copiii au rămas în grija buneilor sau copiii au fost aduşi pe căi ilegale după ce s-au născut în străinătate. La fel nimeni nu le poate perfecta actele pentru că este o procedură foarte greoaie, trebuie constatată naşterea, trebuie asă fie constatată vârsta copiilor, trebuie actele de naştere a părinţilor.

În cazul de la Orhei, despre care vă spuneam că l-am investigat, mama nu are acte de identitate şi are doi copii care nu sunt înregistraţi, unul deja merge la şcoală doar datorită faptului că am mers noi, ziariştii şi am întrebat autorităţile de ce copilul la şapte ani nu a mers la şcoală şi ulterior a fost înscris. Din cîte ştiu, acum două-trei luni ei încă nu aveau acte de identitate.

Este un cerc vicios pentru că mama trebuie să obţină un certificat de deces al mamei ei şi nu îi poate obţine de la autorităţi pentru că atunci cînd se duce şi îl cere i se spune că trebuie să se legitimeze, iar ea nu are buletin. Asistenţa socială din raiona u încercat să o ajute şi au făcut ei acest demers către autorităţi solicitînd certificatul respectiv şi de la Oficiul Stării Civile li s-a spus că trebuie să vină beneficiară să solicite acest document. Până la urmă avem acest cerc vicios: beneficiara nu se poate duce pentru că nu este luată în seamă fără acte.”

Europa Liberă: Pare incidibilă această situaţie în care nu poţi obţine un petic de hîrtie de la stat, ori despre moarte, ori despre naştere, ori despre faptul că trăieşti şi eşti bine. Am tot auzit în acest sens multe despre sistemul birocratic anevoios. Chiar am citit următoarele: „autorităţile încearcă să o ajute pe mama copiilor să-şi facă buletin de identitate, dar nu reuşesc din cauza procedurile birocratice din sistem…” Mă tot întreb, trupul şi sufletul unui copil nu sunt suficiente argumente în faţa sistemului birocratic?

Cornelia Cozonac:
„De acest lucru ar trebui să se îngrijească autorităţile de protecţie a copilului ca să facă tot posibilul ca toţi copiii să beneficieze de dreptul la identitate care le este încălcat.

Moldova s-a angajat prin mai multe convenţii internaţionale să protejeze copilul şi să facă acţiuni în interesul superior al copilului. Procedurile sunt într-adevăr greoi şi acest lucru îl pot confirma asistenţii sociali care în ultimii ani au făcut tot posibilul să înregistreze copiii din regiunile lor.

Noi am discutat cu mulţi asistenţi sociali, toţi povestesc prin ce proceduri greoaie au trecut până au reuşit să le facă copiilor acte de identitate. Din păcate, au existat cazuri în care copiii au fost traficaţi, bine, până l-a urmă aceşti copii au fost găsiţi şi aduşi în Moldova şi li s-au perfectat acte, la Călăraşi a existat un astemenea caz.

În regiunea transnistreană problema este şi mai gravă. Acolo uneori copii nu sunt înregistraţi pentru că părinţii au acte de identitate moldoveneşti şi nu au acel paşaport transnistrean, de exemplu.”

Europa Liberă: Ce sancţiuni există pentru – cum să-i spunem? – scoaterea copilului în afara populaţiei, fie că e vorba de părinţi, rude sau oameni ai statului?

Cornelia Cozonac:
„De fapt, nu există un mecanism de control. Legea prevede că în termen de trei luni trebuie să fie înregistrat copilul şi acest lucru trebuie să îl facă părinţii, dar nimeni nu verifică dacă au făcut ei asta. Nu există niciun sistem de pedepse, există sancţiuni administrative, din cîte cunosc eu...”

Europa Liberă: ...citesc undeva că „amenda pentru înregistrarea tardivă a naşterii copilului se aplică doar părinţilor, aceasta oscilând între 200 şi 400 de lei”. Cred că suferi mai mult dacă nu înregistrezi la timp în mod regulamentar o rablă adusă de peste hotare…

Cornelia Cozonac:
„Dar nici aceste amenzi nu sunt aplicate. Într-un raport al Procuraturii găsisem că în raionul Cimişlia, de exemplu, zece copii au fost înregistraţi mai târziu, iar în raionul Cahul au fost constataţi 27 de copii neînregistraţi în termenul legal şi nimeni nu a sesizat nici poliţia, nici alte organe administrative că aceşti copii nu au fost înregistraţi şi că cineva trebuie să poarte răspundere. Din cîte am înţeles aceste sunt foarte puţine şi în unele cazuri şi această amendă este o problemă pentru că părinţii neavînd aceşti bani nu mai merg să înregistreze copilul ştiind că vor fi penalizaţi.”

Europa Liberă: De ce mai trebuie să ne preocupe această problemă, dincolo de atâtea şi atâtea grave şi îngrijorătoare motive? Măcar şi pentru faptul că, după cum remarca cineva pe bună dreptate, de foarte multe ori copiii nu-i prea ascultă pe adulţi, dar îi imită, chiar şi inconştient, întotdeauna. Cornelia mulţumim, Doamnelor şi domnilor, a fost colega noastră, preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac.
XS
SM
MD
LG