Linkuri accesibilitate

Judecătorul autohton faţă cu salariul mărit


Cîţi dintre judecătorii tranziţiei, care au luat decizii contestate apoi de CEDO, au fost pedepsiţi pentru greşelile lor şi pentru irosirea banilor din bugetul de stat?



Dintr-o emisiune al cărei invitat era ministrul justiţiei am aflat că în măruntaiele guvernului se pregăteşte un proiect de majorare a salariilor
judecătorilor. Ministrul ne-a lămurit, pe îndelete, că nici o reformă nu are sorţi de izbîndă fără îmbunătăţirea situaţiei în domeniul justiţiei, iar majorarea salariilor e un pas uriaş spre anihilarea corupţiei. Adevărat că e nevoie şi de alţi paşi, a precizat ministrul, dar salariile judecătorilor trebuie să fie oricum mari, ca în ţările europene.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:56 0:00
Link direct


Foarte frumos mesajul ăsta şi presupun că unii au fost sensibilizaţi pînă la lacrimi. Păi, teoreticeşte aşa e. Majorarea salariilor judecătorilor ar trebui să intimideze vizibil balaurul corupţiei, iar, în consecinţă, corectitudinea şi onestitatea ar trebui să troneze în judecătoriile patriei. Mărturisesc însă că pe mine ştirea asta mă lasă rece. Şi asta pentru că în anii tranziţiei interminabile am văzut cu claritate cît de mare e aici prăpastia dintre teorie şi practică.

Teamă îmi este că după majorarea salariilor, ceilalţi paşi necesari nu vor fi făcuţi, justiţia va rămîne aşa cum o ştim, şi ne vom pomeni din nou cu buzele umflate şi cu banii contribuabililor aruncaţi în vînt. Nu ar fi un scenariu inedit pentru Republica Moldova. Aici mulţi bani, alocaţi din intenţii nobile, s-au dus pe apa sîmbetei.

Înainte de a face cîteva precizări foarte subiective şi scriitoriceşti, mă întreb şi vă întreb, stimaţi ascultători: dar cîţi dintre judecătorii tranziţiei, care au dat cu oiştea în gard şi care au luat decizii contestate apoi de CEDO, au fost pedepsiţi pentru greşelile lor şi pentru irosirea banilor din bugetul de stat? Şi cine îmi poate mie garanta că unii judecători nu-şi vor păstra năravurile şi după majorarea salariilor? Nimeni! E primul răspuns care îţi vine în minte după ce ai trăit aici în perioada 1991-2011.

Iar acum să fac precizarea subiectivă şi discutabilă. În ultimii 20 de ani, au existat aici domenii mult mai fertile pentru simplul muritor decît juridica şi politica. Gunoierul, măturătorul, medicul şi învăţătorul au făcut, cred, mai multe lucruri bune pentru oameni decît judecătorii şi politicienii. Un gunoier, al cărui meserie e cu adevărat dificilă, ar trebui să aibă în primul rînd un salariu mare. Din această perspectivă, a impactului asupra cetăţenilor şi a corectitudinii, cred că gunoierii merită să aibă salarii mai mari decît judecătorii.
XS
SM
MD
LG