Linkuri accesibilitate

Protest împotriva activistului anti-gay Paul Cameron


„Şi alte categorii din această lege, persoanele cu dizabilităţi, persoanele în vîrstă, femeile, romii, vor avea în continuare de suferit.”




Activiștii pentru drepturile omului din Coaliția Nediscriminare au protestat marți față de vizita la Chișinău a unui cunoscut militant antigay din Statele Unite. Paul Cameron a venit în Moldova la invitația unei organizații ortodoxe moldovene sã facă propagandă împotriva legii anti-discriminare. Înainte de vizită, activiști americani pentru drepturile minoritãților sexuale au atras atenția pe site-ul lor în internet cã psihologul și sexologul Cameron a fost exclus din numeroase organizații medicale din Statele Unite și Canada datoritã vederilor lui extremiste, și cã acesta a lăudat uciderea în masã a homosexualilor în lagărele de concentrare naziste. Relateazã de la Chișinãu Alla Ceapai:

Protest împotriva activistului antigay Paul Cameron
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00
Link direct



„Pro drepturile omului şi contra discriminării”, „Ura nu este valoarea familiei”, „Cameron ia-ţi ura şi pleacă”, sunt sloganele cu care activiştii de la Coaliţia Nediscriminare şi-au manifestat nemulţumirea cu privire la vizita lui Paul Cameron în Moldova. Documentîndu-se despre activitatea lui Paul Cameron, activiştii de la Coaliţia Nedescriminare au elaborat materiale informative în care Paul Cameron este criticat de mediul ştiinţific internaţional pentru idei discriminatorii şi metode false de cercetare.


Angela Forolov din Coaliţia Nedescriminare: „Le-am dat informaţii cine este, cei cu viaţa lui cine este persoana asta. Deci se cunoaşte foarte bine cîtă ură a semănat în alte ţări. Şi nu înţeleg de ce este acceptat şi are acces la universităţile şi studenţii noştri.” Coordonatorul de proiect al Coaliţiei Nedescriminare Iulia Marcinschi e de părere că pornirea lui Cameron de a influenţa stoparea legii antidiscriminare în Moldova ar afecta nu doar minorităţile sexuale: „Dumnealui nu ştie, că va pleca, dar şi alte categorii din această lege, persoanele cu dizabilităţi, persoanele în vîrstă, femeile, romii ei vor avea în continuare de suferit.” Dar iată ce spune un alt participant la protest, reprezentantul organizaţiei Hyde Park Oleg Brega: „Credem că trebuie huiduit şi nu luat în serios mai ales de către autorităţi şi de către mass-media.”

Cunoscutul analist politic Arcadie Barbăroşie care a venit să susţină protestatarii spune că o simplă căutare pe Google arată cît de cotroversată este personalitatea lui Cameron, exclus din asociaţiile americane de psihologi şi sociologi. Atunci de ce astfel de personalităţi vin să ţină conferinţe pentru autorităţile publice şi studenţi din Republica Moldova? „Acum noi suntem în faţa unei dileme, pentru că printre valorile la care aderăm există şi libertatea de exprimare şi expresie. În consecinţă aşa tipi cred că au dreptul la exprimare. Important este ca atunci cînd se vehiculează asemenea idei să fie şi argumentări care demonstrează că aceste idei sunt pseudo-ştiinţifice.”

Protestul a avut loc în faţa cantinei guvernului unde Paul Cameron urma să participe la o masă rotundă la care fuseseră invitaţi mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor. Cu această ocazie, Paul Cameron a declarat presei că protestul nu l-a surprins, deoarece s-a obişnuit să fie întîmpinat astfel în mai multe ţări în care merge. Şi a confirmat că vizita lui are drept scop stoparea adoptării legii anti-discriminare în Moldova, care conţine sintagma „orientare sexuală”. La masa rotundă cu participarea lui Paul Cameron au fost invitaţi reprezentanţii tuturor comisiilor parlamentare, a precizat unicul parlamentar care a participat la această masă rotundă, deputatul PLDM Valeriu Ghileţchi. „Principala preocupare a dlui Cameron este sintagma „orientare sexuală” din acest proiect de lege. Excluderea unei sintagme ar însemna de fapt discriminarea unui grup social, de aceea cred că ar fi mai înţelept să fie formula „discriminarea este interzisă pe orice criteriu”.”

Amintim însă că reprezentanţi ai structurilor europene au atras atenţia în repetate rânduri asupra fatpului că minorităţile sexuale nu pot fi excluse din categoriile de risc menţionate în legea împotriva disctriminării.
Previous Next

XS
SM
MD
LG