Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Bulgaria și problemele ei de absorbție a fondurilor europene


În momentul de fața gradul de absorbție este de numai 14%.



În ciuda declarațiilor optimiste ale primului ministru Boiko Borisov, gradul de absorbție a fondurilor europene continuă să bată pasul pe loc. Dintr-un raport al Ministerului de finanțe reiese că în primele 8 luni din acest an Bulgaria a primit din programele operative cu 70 de milioane de euro mai puțin în comparație cu aceiasi perioada a anului trecut.

În iulie, cabinetul a încercat să mărească ritmul și a obținut aproape 60 de milioane de euro din toate cele 7 programe operative. Cea mai buna lună însă a fost aprilie când s-au primit aproape 62 de milioane.

Lider în absorbția de fonduri cu 259 de milioane de euro a devenit programul „Transport”. Progresul se datorează urgentării unor proiecte mari de infrastructură precum metroul din Sofia și autostrăzile Sofia-Burgas, Plovdin – Edirne și Sofia-frontiera cu Grecia. Au fost deja convenite și mai multe proiecte de modernizare a căilor ferate.

Merge mai bine absorbția în cadrul programului „Resurse umane” din care au fost obținute până acum 147 de milioane de euro chiar dacă periodic apar probleme cu întârzierea decontărilor. Lucrurile au revenit la normal după ce în luna iunie a fost demis un adjunct de ministru. 240 de milioane de euro au fost absorbite în cadrul programului „Dezvoltare regională”.

Continuă să rămână în urmă programul „Mediu” din care in iulie n-au fost plătite decât 4 milioane de euro din totalul de 1,8 miliarde. Identică este situația la programul de competitivitate. Sunt sub semnul întrebării 180 de milioane de euro destinate zonelor rurale.

În momentul de fața gradul de absorbție este de 14%. Pentru a fi realizat scopul anunțat de Borisov - 20 de procente în finele anului, trebuie absorbite nu mai puțin de 100 de milioane de euro pe lună.

În perioada 2014-2020 volumul fondurilor destinate Bulgariei este așteptat să crească cu 15%.
XS
SM
MD
LG