Linkuri accesibilitate

Tensiune în relațiile dintre Washington și Damasc


Robert Ford, amabasadorul american în Siria
Robert Ford, amabasadorul american în Siria

Ambasadorul american a fost rechemat după ce au fost primite informații credibile că siguranța sa ar fi în pericol.





Statele Unite si-au rechemat ambasadorul din Siria. Despre motivele deciziei americane, corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Ambasadorul Robert Ford a fost in ultimele sapte luni un critic acerb al regimului sirian, deplasindu-se in repetate rinduri in zone in care se produceau confruntari intre fortele guvernamentale si insurgenti. Ambasadorul a fost rechemat dupa ce au fost primite informatii credibile ca siguranta sa ar fi in pericol.

De la izbucnirea insurgentei din Siria, in martie, ambasadorul s-a manifestat critic la adresa regimului Assad, pe pagina sa de Facebok, pe cea a ambasadei si prin vizitele sale in orasul Huma, un centru al revoltei, si prezenta la funerariile unui militant ucis.

Haynes Mahoney, care a sosit de curind la Damasc in calitate de insarcinat american cu afaceri a spus ca nu se stie cind ambasadorul va reveni si ca plecarea sa nu inseamna ca Statele Unite nu mai au ambasador in Siria. Mahoney va indeplini functia de ambasador pina la revenirea titularului postului. Insarcinatul cu afaceri a exprimat ingrijorarea autoritatilor americane cu privire la actiunile de incitare initiate de regimul Assad prin intermediul presei care-l au ca tinta pe ambasadorul Ford.

In special presa guvernamentala si canalul de televiziune al-Dunia l-au atacat pe ambasador intr-o tara in care, in ciuda prezentei televiziunilor prin satelit, televiziunea de stat inca mai joaca un rol dominant. „Cit timp ambasadorul crede ca diplomatia este arta instigarii impotriva regimurilor nationale, el se poate astepta la un tratament neplacut” – se arata intr-un comentariu publicat in Al Baath, o portavoce a guvernului.

Ford este un diplomat cu experienta care vorbeste foarte bine limba araba. El s-a prezentat la post anul trecut, dupa ce Statele Unite nu avusesera ambasador la Damasc din 2005. Ford s-a deplasat la Hana in iulie, cind fortele guvernamentale s-au retras si sute de mii de persoane protestau impotriva regimului Assad. Aceasta prezenta a infuriat guvernul de la Damasc.

In septembrie, zeci de sirieni sprijinitori ai lui Assad au atacat autovehiculul care-l transporta pe Ford la o intilnire cu Hassan Abdul-Azim, o figura proeminenta a opozitiei. Multimea a atacat apoi cladirea in care intilnirea a avut loc, blocindu-l pe ambasador in imobil circa 90 de minute.

In iulie, ambasadorul sirian la Washington – si el retras ieri, ca represalii – a fost chemat la Departamentul de Stat pentru a i se reprosa ca ambasada supravegheaza simpatizanti ai insurgentei, in Statele Unite. Faptul ca ambasadorul american s-a dovedit atit de activ de partea insurgentei in Siria este relativ neobisnuit. Nu acelasi lucru se intimpla de exemplu in Bahrein, un aliat al Americii.
XS
SM
MD
LG