Linkuri accesibilitate

Pedeapsa cu moartea pe post de soluţie


Ar trebui să ne întrebăm însă dacă situaţia e într-adevăr atît de dramatică, încît să necesite modificări drastice ale legislaţiei.



Din hectarele de ştiri care ne parvin zilnic la redacţie mi-a sărit în ochi deunăzi o invitaţie de a participa la un sondaj. Vasăzică, www.agenda.md ne propune să răspundem la următoarea întrebare: „În legătură cu numărul în creştere al asasinatelor, al omorurilor din beţie şi al accidentelor rutiere soldate cu morţi, ar trebui Moldova să revină la pedeapsa cu moartea?”

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00
Link direct


Aşadar, Priehali! Există, iată, colegi de breaslă care, speriaţi de avalanşa crimelor şi accidentelor, iau în calcul pedeapsa cu moartea ca o posibilă soluţie pentru redresarea situaţiei. Înainte de a vorbi despre soluţii, ar trebui să ne întrebăm însă dacă situaţia e într-adevăr atît de dramatică, încît să necesite modificări drastice ale legislaţiei. Sînt astăzi lucrurile mai grave decît odinioară în această privinţă?

Se pare că sînt niţel mai grave. Se pare că numărul crimelor şi accidentelor e mai mare acum ca oricînd. Exemple pot fi aduse cu duiumul, capul de afiş fiind omorurile răsunătoare de la Durleşti şi din centrul capitalei, şi, ca să nu stresez prea tare ascultătorii, voi spune doar că numai pe durata zilei de duminică, pe şoselele patriei, au murit 7 oameni şi au fost răniţi 19 concetăţeni de-ai noştri!

Pe de altă parte, ceea ce avem acum îşi are rădăcinile în perioada precedentă a tranziţiei. Colapsul valorilor, proliferarea banditismului şi anarhiei, domnia corupţiei şi iresponsabilităţii – toate acestea le aveam deja la începutul tranziţiei. De aceea, cei care leagă fluxul şi refluxul criminalităţii sau beţiei numai de culoarea puterii politice se fac că plouă. Aici mereu, în ultimii 20 de ani, au proliferat obişnuinţele proaste, indiferent de partidele care erau la putere. Şi asta pentru că societatea întreagă e viciată de corupţie, favoritism, sărăcie, evaziune fiscală şi cultul forţei. Indiferent de partidele care erau la putere, aici mereu au obţinut carnete de conducere o sumedenie de ageamii care ulterior omorau oameni pe şosele din cauza alcoolului sau vitezei excesive. Asta ca să dau doar un exemplu.

Şi acum ce facem? Introducem pedeapsa cu moartea şi scăpăm de probleme? Mă tem că această soluţie post factum nu ne va ajuta prea tare dacă nu vom încerca să modificăm principiile nocive care domnesc în societatea noastră dezagregată. Aşa mi se pare mie.
XS
SM
MD
LG