Linkuri accesibilitate

O taxă pentru căldura care trece la distanță


„Deşi taxa a fost impusă de guvern, în realitate nu există mijloace legale prin care să poată fi percepută.”



Ca de fiecare dată când vine frigul, chișinăuenii pomenesc des și nu întotdeauna cu drag cuvântul „Termocom”. Grație unei hotărâri de guvern în noul sezon, cei care s-au deconectat de la rețea vor trebui să plătească 20 la suta din costul pe metru patrat incalzit de furnizorul centralizat si nu 5 procente cit achitau pina acum. Asta pentru că vor plăti nu doar întreținerea țevii de tranzit care le trece prin apartmente, ci și pentru încălzirea spațiilor comune din bloc. Scumpirea este contestată nu doar de locatari, care o pun pe seama dorinței „Termocom” de a-și recupera cu orice preț din pierderi, dar și de economiști. Detalii are Alla Ceapai.



Faptul că sezonul de încălzire începe sistematic cu întârziere, că ţevile şi caloriferele din apartament sunt abia, abia călduţe a impus-o pe Victoria Saturovici, locuitoare a unui bloc de tip „stalinka” cu 3 etaje din Chişinău să renunţe fără prea multe regrete la încălzirea centralizată. Ea ne spune că sisteme de încălzire autonomă şi-au instalat în apartamente şi toţi vecinii de la scară. De aceea, Victoria Saturovici se arată nedumerită de ce ar trebui să plătească în continuare bani furnizorului monopolist de căldură Termocom „Noi nu avem ţevi comune care ar trece prin apartament, dar chiar şi dacă am avea ţevi care trec prin apartament, tot nu văd motivul din care eu trebuie să achit aceste 20 de procente, măcar de aceea că nu am un contract încheiat cu Termocom, precum că aş fi consumatorul lor sau al apei fierbinţi, sau a încălzirii termice, nu cred că cineva m-ar putea obliga să achit aceste 20 de procente.”

Motivele invocate de Victoria Saturovici sunt perfect întemeiate, e de părere preşedintele Asociaţiei consumatorilor de energie. Nicolae Mogoreanu spune că, deşi taxa de 20 la sută a fost impusă prin decizie de guvern, în realitate nu există mijloace legale prin care să poată fi percepută.

„Iată eu primesc o factură că trebuie să achit 20 de procente, sau 10, suma nu conteză. Şi eu îl întreb pe furnizor dar arataţi-mi act în baza căruia a-ţi emis această factură. Că este hotărîre de Guvern, da este act oficial, dar noi nu avem relaţii contractuale cu dvs., asta dacă vorbim de aspecte juridice. Dacă vorbim de aspecte economice, tehnice, atunci trebuie de plătit, suportă pierderi suplimentare Termocomul şi acoperă aceste pierderi acei care nu s-au debranşat.”

Aceleaşi argumente le invocă şi directorul Termocom-ului Mihai Cernei, numai că trage cu totul alte concluzii.



„Dar cine o să încălzească subsolurile, dar cine o să încălzească scările, dar cine o să încălzească pereţii, între cei care au încălzire autonomă şi cei care au încălzire centralizată, băbuţa ceea care a rămas cu încălzirea centralizată. Cam nu este corect.”

Analistul economic de la centrul independent de analiză Expert-Grup, Dumitru Budianschi, spune că este firesc ca toţi locuitorii unui bloc să achite energia termică consumată sau „pierdută” în scările şi subsolul blocului.

„Plata pentru spaţiile comune, cum sunt coridoarele, scările este justificată. Deoarece eu dacă am în apartament centrală termică, dar scara mea se încălzeşte totuşi, cine o încălzeşte, cineva trebuie să plătească.”

Doar că nu este corect să fie impusă o taxă comună pentru toţi cei care s-au deconectat de la încălzirea centralizată, mai spune Dumitru Budianschi, ci ar fi bine să existe o abordare diferită, de la caz la caz:

„Nu se poate de luat o taxă de descurajare, de exemplu, pentru toţi consumatorii, asta este evident, poate să fie doar pentru consumatorii noi conectaţi. Deci consumul propriu-zis pentru spaţiile individuale şi pentru ţevile care trec prin apartament trebuie să fie pentru fiecare bloc în parte.”

Să precizăm că decizia Guvernului care vizează consumatorii deconectaţi de la încălzirea centralizată va fi realizată în trei etape. Prima majorare este de 10 la sută şi a intrat în vigoare acum cîteva zile, odată cu începutul sezonului de încălzire. Întreaga taxă de 20 la sută ar urma să fie percepută numai peste doi ani.
Previous Next

XS
SM
MD
LG