Linkuri accesibilitate

Parlamentul a declanşat procedura de alegere a şefului statului


Data stabilită pentru scrutin este 18 noiembrie.





Deputaţii au la dispoziţie două tentative de alegere a preşedintelui ţării. În cazul de eşec, Parlamentul ar urma să fie dizolvat şi vor avea loc alegeri anticipate. După ce a avertizat că nu va lăsa fără replică gestul de săptămâna trecută al premierului, Marian Lupu a sprijinit, împreună cu grupul său parlamentar această iniţiativă venită din partea comuniştilor. Detalii de la Liliana Barbăroşie.



Deşi până acum partidele Alianţei erau ferme pe poziţia că despre alegerea preşedintelui se va putea discuta doar atunci când va exista certitudinea că această procedura nu va eşua, astăzi, în mod surprinzător, democraţii şi-au schimbat opinia şi au sprijinit deschis iniţiativa comuniştilor.

Iată cum a explicat de la tribuna Parlamentului această schimbare de optică preşedintele parlamentului, democratul Marian Lupu: „Alegerea şefului statului este întrebarea numărul unu pe agenda politică. Trebuie să găsim soluţia. Acest exerciţiu trebuie să aducă la mobilizarea şi responsabilizarea corpului de deputaţi. Acest subiect, din fericire sau din nefericire, mă vizează şi pe mine personal, fiind candidat la acest post. Nu vreau ca Marian Lupu să fie piatra de discordie”, a spus Marian Lupu.

Liberal-democraţii au lăsat impresia că sunt luaţi prin surprindere. Înainte de dezbaterea chestiunii, ei au cerut întrunirea Alianţei, însă după discuţia cu partenerii au sprijinit şi ei propunerea comuniştilor.

Singurii care au votat împotrivă au fost liberalii. Liderul acestora a încercat, fără succes, să-şi determine colegii de alianţă să nu se grăbească şi să amâne votul cu o săptămână. Mihai Ghimpu: „Să ne aşezăm încă o dată şi să discutăm în alianţă ce facem mai departe. Să-l aşteptăm pe premier, care e peste hotare. Poate a conştientizat ce a făcut săptămâna trecută. Vedeţi, atunci comuniștii au jucat cu voi, iar acum joacă cu alţii”, s-a adresat Mihai Ghimpu grupului parlamentar al premierului.

Pînă acum, comuniştii au insistat de mai multe ori în plenul Parlamentului asupra declanşării procedurii de alegere a şefului statului, dar majoritarii au respins de fiecare dată această iniţiativă, invocând riscul ca alegerile să se încheie cu eşec şi astfel să se ajungă din nou la anticipate. După ce săptămâna trecută liberal-democraţii s-au asigurat de sprijinul comuniştilor pentru a încerca să-l demită pe procurorul general numit în funcţie de democraţi, astăzi deja democraţii au luat partea comuniştilor sprijinindu-le ideea de a numi data alegerilor preşedintelui.

Înseamnă însă votul de astăzi că parlamentarii au identificat şi o soluţie ca anticipatele să fie evitate? Iată răspunsul liderului comunist, Vladimir Voronin: „Măcar o să avem două încercări. Riscul anticipatelor oricum este, dar nu atât de mare ca în cazul dacă nu se vota astăzi.”

Mihai Ghimpu crede însă că lucrurile merg clar spre anticipate. Dacă democraţii şi liberal-democraţii nu vor crea o coaliţie cu comuniştii: „Eu cunosc capacităţile domnului Voronin. Alţii nu le cunosc şi au acum probleme. Trebuia să fie unitate în cadrul Alianţei. Eu cred că fie se încearcă izolarea liberalilor, fie Voronin ne împinge spre anticipate.”

De altfel, la şedinţa de astăzi se aştepta ca liberal-democraţii să ceară demiterea speaker-ului democrat, Marian Lupu, drept urmare a refuzului acestuia de a-l demite pe procurorul general. Se pare însă că fracţiunea parlamentară a premierului ştia înainte de şedinţă că nu va fi sprijinită de comunişti, la fel ca atunci când l-a demis pe directorul SIS. Pentru că nu a mai insistat pe includerea chestiunii în ordinea de zi şi a acceptat ca parlamentul să revină la subiect după audierea într-o şedinţă închisă a procurorului. Un pas înapoi, interpretat, de altfel, de unii drept o cedare în faţa ameninţării că procurorul ar avea de gând să deconspire o serie de dosare pe numele unor importante figuri guvernamentale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG