Linkuri accesibilitate

Cât vor plăti moldovenii pentru căldură în această iarnă?


Cum au fost stabilite prețurile şi cine sunt cei mai afectați.





Oamenii se tem că vor plăti pentru căldură mult mai mult decât vor primi ca ajutoare guvernamentale pentru a face faţă iernii şi preţurilor. Alla Ceapai a aflat cam care vor fi aceste preţuri.

Cât vor plăti moldovenii pentru căldură în această iarnă?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00
Link direct



Cele mai usturătoare majorări la tarife au fost aprobate pentru raioanele Anenii Noi, Cahul şi Glodeni. Aici preţul unei gigacalorii a crescut cu 400-500 de lei. De ce o creştere atât de mare? Ne spune expertul agenţiei pentru reglementare în energetică Lidia Zestrea: „O creştere mai mare comparativ cu alte întreprinderi se explică prin faptul că tarifele de livrare a energiei termice pentru aceste întreprinderi nu au fost modificate din 2008.”

Conform noului tarif aprobat astăzi, consumatorii din Glodeni vor trebui să scoată din buzunare câte 1350 de lei pentru o gigacalorie, ceea ce este cu 61 la sută mai mult decît în anii trecuţi. Filiala Termocom de la Glodeni a cerut însă un tarif şi mai mare, ne-a spus şeful reţelelor termice locale, Vasile Bodean: „Odată cu mărirea preţurilor la resursele energetice, de redus cheltuielile nu mai avem de unde reduce, am redus şi maistru şi juristul şi contabilul, a rămas un contabil, a rămas cîte unul la toate. Dar plăţile curente – cel mai mare care nu s-a achitat este primăria Glodeni.”

Dacă primăria Glodeni, la vechiul tarif, a acumulat o datorie de 840 de mii de lei, cum se va descurca în acest sezon cu un tarif majorat, l-am întrebat pe primarul de la Glodeni, Iulian Bogdan: „Majorările acestea au venit la jumătate de an, deci în bugetul anului acesta nu au fost prevăzute aşa preţuri pentru o gigacalorie. La situaţia zilelor de astăzi cu situaţia pe care o avem în buget sunt exagerate cheltuielile. Vom face atunci ca să economisim, vom contoriza, vom mai închide ceea ce ţine de instituţiile de învăţămînt unele clase. Vom reduce cheltuielile.”

O altă majorare substanţială aprobată de ANRE e pentru raionul Anenii Noi. Noul tarif este de 1472 de lei. Şeful reţelelor locale Nicolae Muncinschii spune că în noul sezon de încălzire mulţi consumatori au intrat cu datorii, alţii au fost debranşaţi de la reţea. Este şi cazul pensionarei Elena Zamuşchena, care ne-a spus că şi în acest an va suporta frigul pentru că nu are destui bani ca să achite facturile: „Eu intenţionat voi renunţa la căldură, deoarece nu îmi ajung bani să achit, mai cu seamă că acum se scumpeşte căldura dar eu încă mai adun pentru datoria pe care o am. Deci încă o iarnă am să stau în frig. Am să trăiesc la prieteni sau rude, sau am să folosesc căminul, mai mult la sărbători, că şi lumina este scumpă. Dar mă descurc.”

Cea mai mare majorare a tarifelor au cerut-o furnizorii de la Cahul - cu 90 la sută, ca să corespundă cheltuielilor reale. Dar Agenţia pentru Reglementări în Energetică a aprobat o creştere de 56 de procente. Asta nu înseamnă însă că tariful va fi mai mic ca la Glodeni, consumatorii de la Cahul urmând să achite 1355 de lei pentru o gigacalorie.

Cea mai mică majorare de tarif, cu doar un procent, a fost aprobată pentru Cimişlia. Însă cimişlienii vor plăti 1443 de lei pentru o gigacalorie. Cel mai scump căldura îi va costa pe locuitorii de la Călăraşi. Iar o micşorare de tarif – cu 80 de lei - a reuşit să obţină raionul Ştefan Vodă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG