Linkuri accesibilitate

Bani pentru căldură


Ajutorul de stat e cu 20 de lei mai mare decît cel din 2010, iar gazele s-au scumpit cu 23 la sută la începutul lui octombrie.




Autorităţile de la Chişinău au anunţat că în sezonul de iarnă vor fi acordate ajutoare financiare pentru familiile defavorizate în aşa fel încît acestea să poată face față scumpirilor anunţate la caldură şi energie electrică. Cine, cum şi de unde ar urma sa primească ajutoarele financiare pentru perioada de iarnă? Lucia Diaconu răspunde.

Bani pentru căldură
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00
Link direct



Începînd din noiembrie şi pînă în martie, după calculele Ministerului Muncii şi Protecţiei Familiei, ar putea să pretindă la cîte 150 de lei pe lună ceva mai mult de 100 mii de familii care au un venit lunar mai mic de 805 lei. Nu înainte însă să dovedească că sînt eligibile pentru aceste compensaţii.

Oleg Barcari, şeful adjunct al Direcţiei de politici sociale a Ministerului Muncii ne-a oferit mai multe detalii despre condiţiile pe care trebuie să le întrunească o familie ca să fie ajutată de stat: „Sau cineva din familie a atins vîrsta pentru stabilirea pensiei conform legislaţiei, sau sînt încadrate în grade de invaliditate, activează legal în cîmpul muncii, sau sînt înregistraţi în calitate
de şomeri la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă. În cazul în care are teren agricol în afara localităţii el se poate bifa, aşa să-i spunem, cu statut angajat în agricultură. Şi deja avem şi alte statute, cum ar fi cel de îngrijire. Adică, în cazul în care în familie există un copil care are pînă la trei ani sau mai mulţi copii, sau în cazul în care există invalid, adult, de gradul unu, sau invalizi de gradele unu, doi, trei copii, deci cineva din familie se poate bifa ca şi îngrijitor”.

Înainte să prezinte însă dovezile, familiile ar trebui să depună o cerere la asistentul social din localitate, cu excepţia celor care primesc deja ajutor social de la stat şi care vor primi automat cei 150 de lei, a precizat responsabilul de la minister.

În sezonul rece trecut au beneficiat de compensaţii pentru încălzire cu aproximativ 50 de mii mai multe familii vulnerabile. Ca să sprijine persoanele nevoiaşe, guvernul decisese atunci, după un
val de scumpiri, să extindă aria celor ajutaţi de stat, astfel încît, printr-o lege aparte, s-a stabilit că pot să beneficieze de cîte 130 de lei pe lună automat toate persoanele cu un venit sub 900 de lei, pe cînd legea despre ajutorul social prevedea un plafon de doar 742 de lei. Măsura a fost una temporară, a explicat azi postului nostru de radio Oleg Barcari, şeful adjunct al Direcţiei de politici sociale: „Ca încă o măsură de protecţie socială. S-au identificat mijloace
financiare şi s-au acordat acele 130 de lei. La moment noi vorbim că legea respectivă a avut termen de valabilitate pe 3 luni.”

După majorarea compensaţiei pentru iarnă cu 20 de lei, în urmă cu o săptămînă, sindicatele s-au arătat indignate de decizia guvernului. Petru Chiriac, vicepreşedintele sindicatelor a explicat
astfel pretenţiile organizaţiei: “Aportul Ministerului sau aportul Guvernului este mult mai mic faţă de anul trecut prin aceste indemnizaţii. Noi am cerut, reieşind din calculele noastre, să fie
300 de lei pentru o familie şi să le dea nu numai familiilor social-vulnerabile, dar să dea la toţi acei care primesc un salariu pînă la nivelul mediu pe ţară. Fiindcă cheltuielile vor fi de 2000-3000 de lei. De aceea, acest supliment trebuie dat tuturor persoanelor care au salariu pînă la mediu pe ţară”.

Că şi în sezonul trecut, compensaţiile pentru familiile cu venituri sub 805 lei urmează să fie plătite de filialele Băncii de Economii din localităţi începînd cu luna noiembrie, asta dacă listele vor fi prezentate Casei Naţionale de Asigurări Sociale în timp util, a ţinut să precizeze Maria Borta, directoarea instituţiei, pentru postul nostru de radio.
Previous Next

XS
SM
MD
LG