Linkuri accesibilitate

Reacțiile experților la semnarea de către Moldova a acordului de liber schimb CSI


Opinii circumspecte.



Economistul Valeriu Prohniţchi de la centrul de analiză Expert Grup crede că prin aderarea la Zona Economică Liberă a CSI, raporturile comerciale ale Republicii Moldova cu ţările estice ar putea deveni mai previzibile. Analistul însă ar sugera autorităţilor să nu meargă mai departe în procesul integraţionist pornit de Rusia şi pe care premierul rus Vladimir Putin a lăsat de înţeles, cu consecvenţă în ultima vreme, că l-ar vrea mult mai extins: „Eu cred că am făcut bine că am semnat acordul în speranţa că aceasta va normaliza relaţiile noastre comerciale, inclusiv cu Rusia care deseori ne aducea surprize comerciale.

Reacțiile experților la semnarea acordului de liber schimb CSI
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
Link direct



Dar eu nu cred că este în interesul Moldovei să intre într-o relaţie mai aprofundată cu Rusia, inclusiv aderarea la careva proiecte de uniune euroasiatice sau aderarea la uniunea vamală Rusia-Belarusia-Kazahstan. Evident că Rusia are interesul să-şi refacă zona de influenţă. Iar interesul primordial al Republicii Moldova este să nu cadă sub influenţa respectivă. Şi dacă nu mergem mai departe decât un acord de liber schimb, atunci nimeni nu ne împinge mai departe într-o Uniune Euroasiatică sau o uniune vamală. Mai ales că dacă mergem mai departe vom avea probleme serioase cu vectorul european al Republicii Moldova. Asta pur şi simplu nu ne va permite să aderăm la Uniunea Europeană. Deci, dacă rămânem la nivelul de acorduri de liber schimb - da, putem avea câte ne dorim.”

În tot cazul, analistul se declară sceptic că acordul semnat aseară la Sankt-Petersburg va ajunge să fie şi ratificat de ţările semnatare:

„Eu mi-aş dori ca acest acord să intre în vigoare. Dar nu cred că va fi aşa. Inclusiv Rusia nu cred că îl va ratifica.”

Poate însă asocierea Republicii Moldova la acest acord genera anumite îndoieli la Bruxelles că Chişinăul rămâne la fel de determinat ca înainte în promovarea politicii proeuropene? Iată ce crede Leonid Litra, director adjunct pe cooperare internaţională la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”: „Politic asta cumva deranjează la nivel conceptual. Pentru că pe de o parte ne apropiem de Uniune Europeană şi vrem foarte mult să obţinem acel acord comprehensiv de liber schimb cu Uniunea, pe de alta semnăm acord de liber schimb cu Rusia. Nu cred că cineva de la Bruxelles o să aibă vreo reacţie negativă publică, dar din punct de vede politic s-ar putea să fie nemulţumiri. ”

Analistul politic Anatol Ţăranu, se arată însă convins că înainte de a se asocia la zona economică liberă a CSI, premierul Filat s-a asigurat că nu vor exista reticenţe din partea europenilor:

„Pentru Republica Moldova un acord de liber schimb cu CSI, în condiţiile în care asta nu ne obligă la restricţionări în raport cu piaţa europeană este absolut convenabil. Faptul că cineva tratează acest subiect în termenii integrării în spaţiul euroasiatic, n-are decât. Atât timp cât noi avem avantaje, nu văd de ce am renunţa la acest acord. Mai ales că dacă am fi refuzat, am fi complicat relaţia cu Rusia,” crede Anatol Ţăranu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG