Linkuri accesibilitate

Regiunea transnistreană ar fi la un pas de o catastrofă social-economică (Argumentî i Faktî)


Moldovenii cheltuiesc de 39 de ori mai puțin pentru educație decît alți europeni (Economist).





În paginile ziarului Timpul, Gheorge Budeanu se referă la aderarea mişcării tineretului din autonomia Găgăuză „Ilery”, aşa se numeşte mişcarea, la Frontul Popular din toată Rusia. Lidera mişcării din Găgăuzia dă o importanţă deosebită pasului făcut, declarând că „Găgăuzia rămâne pe parcursul mai multor ani o insuliţă rusească pe teritoriul R. Moldova”. Dl Budeanu concluzionează: „Iată că, timp de 20 de ani, Rusia a reuşit să crească în curtea noastră un fel de tineret cu balalaica în clarinet, care cântă acelaşi refren şovin ca pe timpurile internaţionalei bolşevice.”

Un autor de la Argumentî i Factî scrie că regiunea transnistreană ar fi la un pas de o catastrofă social-economică. Cu excepţia câtorva mari întreprinderi, care aparţin investitorilor ruşi, industria este falimentară, agricultura este în declin, programele sociale sunt îngheţate, iar infrastructura complexului comunal-locativ stă să se prăbuşească”, conchide „Argumentî i Factî”.

Ca să facă parte din clasa medie, adică să o ducă bine şi să mai pună şi nişte bani deoparte, o familie din Republica Moldova ar trebui să câştige în jur de 3 mii de lei lunar pentru fiecare membru. Calculele au fost făcute de ziariştii de la săptămânalul Economist. Tot aici aflăm că în comparaţie cu semenii lor din Europa, moldovenii cheltuiesc de opt ori mai puţin pentru mâncare, şi de 39 de ori mai puţin pentru învăţământ.

Vremea rece din ultima perioadă a sporit cu 20% cozile din faţa cabinetelor medicale – au aflat reporterii cotidianului Adevărul. Odată cu numărul mare de pacienţi pe holurile spitalelor, a sporit şi numărul clienţilor care păşesc pragul farmaciilor. Atât medicii cât şi farmaciştii spun că majoritatea oamenilor încearcă să facă economie chiar şi atunci când sunt bolnavi, fiecare al doilea bolnav cerînd pastile mai ieftine.
XS
SM
MD
LG