Linkuri accesibilitate

Soldatul israelian Gilad Shalit a fost eliberat din detenție de milițiile Hamas ca parte a acordului de schimb de deținuți palestinieni cu Israelul


Soldatul israelian Gilad Shalit a dat astăzi primul interviu după ce a fost eliberat de milițiile palestiniene Hamas în schimbul a peste o mie de deținuți palestinieni din închisorile Israelului.
Shalit, care s-a aflat în captivitate din 2006, a spus că își dorește ca într-o bună zi să nu se mai afle prizonieri palestinieni în închisoare și a anticipat că eliberarea lui va avea un efect bun pe termen lung asupra procesului de pace. Shalit a făcut aceste declarații în Egipt, înainte de a fi predat autorităților israeliene.
Potrivit înțelegerii dintre Israel și Hamas, mediată de Egipt, astăzi urmează să fie eliberați 477 de palestinieni, iar restul de 550, în termen de două luni.
Palestinienii au salutat schimbul de prizonieri ca pe o victorie. În Israel, sondajele de opinie arată că marea majoritate a populației aprobă schimbul, chiar dacă acesta, în opinia multor respondenți, implică riscuri de securitate pentru Israel. Printre palestinienii puși în libertate se numără și autorii unor atacuri armate soldate cu moartea civililor israelieni.
XS
SM
MD
LG