Linkuri accesibilitate

Mesajul lui Putin către Occident: „Vedeți-vă de treburile voastre!”


Premierul Vladimir Putin în timpul interviului acordat la Novo-Ogarevo la 17 octombrie
Premierul Vladimir Putin în timpul interviului acordat la Novo-Ogarevo la 17 octombrie

Un interviu TV simptomatic al premierului Rusiei.




Premierul rus Vladimir Putin a sugerat că revenirea lui în postul de președinte ar aduce Rusiei o foarte necesară stabilitate, așa cum s-a întâmplat când Putin a ajuns la putere după turbulenții ani ʼ90. Putin, care a avut deja două mandate de președinte, a făcut această remarcă într-un interviu acordat luni seară televiziunii ruse de stat. Un scurt rezumat alcătuit de serviciul central de știri al Europei Libere vă este prezentat de Mircea Țicudean.

Criticii premierului rus Vladimir Putin spun că dacă acesta revine la președinție la anul, Rusia va intra într-o perioadă de stagnare până cel puțin în 2024, când și-ar încheia al doilea mandat – iar libertățile cetățenești, și așa incomplete, ar intra într-o perioadă și mai neprielnică. Dar, în primul său interviu amplu de când a anunțat că va candida la președinție la anul, Putin a spus că al treilea mandat de șef al statului îl va ajuta să întroneze stabilitate în Rusia, așa cum a făcut-o și la venirea la putere, în 1999.

În interviul de aseară Putin a amintit vremurile grele de după dezmembrarea Uniunii Sovietice, despre care a spus că a fost „tot Rusia, dar cu alt nume”, perioada de relansare din anii 2000 și stabilitatea care a urmat și care, a insistat Putin, trebuie perpetuată.

Adversarii politici ai lui Putin spun mereu că stabilitatea atât de dragă premierului a fost instaurată cu prețul falsificării alegerilor, al transformării Parlamentului într-o anexă a Kremlinului, al îngrădirii libertății presei și al nesocotirii drepturilor omului. Dar în interviul de luni, transmis de trei canale ale televiziunii de stat, Putin a spus că aceia care spun că Rusia este într-o situație cum nu se poate mai proastă se înșeală.

„Eu nu m-aș grăbi să spun că mai rău de atâta nu se poate. Doi, trei pași greșiți ar fi deajuns ca să ne trezim din nou în perioada de dinainte, fără să avem timp să ne dezmeticim!”, a avertizat Putin. Putin a vorbit și despre regiunea instabilă a Caucazului de nord, recunoscând că Rusia are probleme cu „criminalitatea și terorismul”.

Fostul oficial KGB, care la 59 de ani își cultivă imaginea de bărbat adevărat și curajos, s-a lăudat aseară că el este „cel mai harnic” lider rus de după al doilea război mondial. Putin a spus că liderii sovietici erau labili psihic și nu aveau o „voință” de a conduce țara comparabilă cu a lui. Putin a sugerat că el se simte mai apropiat președintelui american Franklin D. Roosevelt, care a avut patru mandate în anii marii crize economice interbelice și în timpul celui de-al doilea război mondial, înainte ca americanii să amendeze constituția impunând limita de două mandate prezidențiale.

Aseară Putin a spus că el nu a tânjit niciodată după președinție, dar a adăugat că el când se apucă de ceva, îi place să meargă până la capăt. Premierul a recunoscut că în urmă cu patru ani s-a înțeles cu președintele în exercițiu Dmitri Medvedev ca el, Putin, să revină la președinție și a confirmat că dacă iese victorios la anul, Medvedev ar putea deveni premier.

În privința politicii externe, Putin a spus că preferă o atitudine „echilibrată” și că Rusia vrea „buni vecini și prieteni”. Întrebat ce crede despre faptul că în presa din Occident este comparat cu un șoim, datorită stilului său agresiv, Putin a spus că șoimii sunt niște păsări de treabă, dar el este om, nu pasăre și detestă clișeele de presă.

„Vedeți-vă de treburile voastre”, a fost mesajul final al lui Putin pentru criticii occidentali.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG