Linkuri accesibilitate

18.10 - Chișinău: Premierul Ucrainei la Chișinău și problema vameșilor moldoveni


Autorităţile de la Kiev și Chișinău nu au ajuns la o înţelegere în privinţa instalării posturilor vamale mixte la frontieră moldo-ucraineană.



18 octombrie 2001

Ora Moldovei.

Premierul Ucrainei la Chișinău și problema vameșilor moldoveni.

Aşa cum era de aşteptat, principala problemă de pe agenda întrevederilor avute astăzi la Chişinău de către premierul Ucrainei, Anatolie Kinah, a fost cea de amplasarea vameşilor moldoveni pe teritoriul Ucrainei, aşa cum puteţi afla de la Alexandru Eftodi.

Premierul ucrainean Anatolie Kinah şi autorităţile moldovene nu au ajuns la o înţelegere astăzi la Chişinău în privinţa instalării posturilor vamale mixte la frontieră moldo-ucraineană. După întrevederile avute cu omologul său moldovean Vasile Tarlev şi cu preşedintele Vladimir Voronin, Anatolii Kinah a declarat că negocierile în această problemă vor continua, la ele participând şi republica transnistreană autoproclamată.

Anatolie Kinah: „Ucraina în modul cel mai clar şi consecvent susţine la toate nivelurile integritatea teritorială a Republicii Moldova. Având în vedere situaţia destul de complicată pe plan internaţional, care s-a creat după evenimentele tragice din 11 septembrie din Statele Unite ale Americii, considerăm importantă securizarea frontierei dintre ţările noastre pentru a nu permite traversarea de către membri ai unor organizaţii teroriste internaţionale.

Având calitatea de garant în problema Transnistriei, Ucraina a propus desfăşurarea de consultări multilaterale la care să participe Republica Moldova, Ucraina, Federaţia Rusă şi Transnistria, precum şi reprezentanţi ai OSCE pentru a ne opune fenomenelor periculoase care se produc în prezent – traficul de armament, de droguri şi migraţia ilegală. Vom contribui la crearea unor condiţii politice şi tehnice pentru instalarea unui control comun la graniţă, aşa cum stabileşte tratatul moldo-ucrainean de delimitare a frontierei. Vom continua negocierile şi sunt convins că vom găsi o soluţie, care să ducă la dezvoltarea economică a Ucrainei şi Republicii Moldova, precum şi a întregii Europe. Noi edificăm cu eforturi comune casa noastră europeană comună.”

Acordul de delimitare a frontierei moldo-ucrainene prevede instalarea unor posturi vamale comune la toate punctele de trecere a frontierei, cea mai mare parte a căreia este controlată de autorităţile separatiste de la Tiraspol. Pentru ca aceste posturi vamale să nu fie controlate de administraţia transnistreană, preşedintele moldovean Vladimir Voronin i-a propus omologului său de la Kiev, Leonid Kuchma, ca ele să fie instalate la 500 de metri în adâncimea teritoriului ucrainean. Deşi Leonid Kichma a acceptat această propunere, grănicerii ucraineni la 1 septembrie s-au opus tentativei Chişinăului de a instala posturile vamale şi au scos sub escortă din Ucraina vameşii moldoveni.

Autorităţile de la Tiraspol au salutat această poziţie, adoptată de Kiev. Astăzi la Chişinău, premierul ucrainean Anatolie Kinah că au rămas nerezolvate anumite probleme tehnice, dar a evitat să răspundă la întrebarea care sunt acestea. Să precizăm că Anatolie Kinah este originar din Nordul Republicii Moldova, din judeţul Edineţ. El va vizita vineri satul de baştină – Brătuşeni.

Autorităţile moldovene au intenţionat să organizeze în aceste zile la Chişinău o trilaterală la nivel de premieri – România-Ucraina-Republica Moldova. Prim ministrul român, Adrian Năstase, şi-a suspendat însă vizita în Republica Moldova ca urmare a scandalului diplomatic dintre Chişinău şi Bucureşti, provocat de declaraţiile antiromâneşti făcute la Strasbourg de ministrul moldovean al Justiţiei, Ion Morei.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG