Linkuri accesibilitate

Către resetarea Alianţei pentru Integrare Europeană?


Da, cu condiția ca Alianța resetată să fie funcțională şi eficientă.




Igor Boţan: „Activitatea Alianţei pentru Integrare Europeană din ultima jumătate de an a demonstrat că această structură politică este incapabilă să promoveze reformele propuse şi să depăşească criza instituţională, în care Republica Moldova se afla de mai bine de doi ani. Aşa-zisele atacuri raider asupra sistemului bancar şi concluziile la care a ajuns premierul Vlad Filat în procesul de contracarare a acestora, indică asupra faptului că revenirea la normalitate nu mai este posibilă fără ceea ce domnia sa numeşte resetarea Alianţei pe principii noi.

În înţelegerea premierului Vlad Filat, care a declanşat ofensiva ce urmează să se soldeze cu resetarea Alianţei, aceasta presupune scoaterea organelor de ocrotire a normelor de drept de sub tutela politică a clanurilor politice şi redarea acestor instituţii cetăţenilor.

Nereuşita resetării Alianţei va pune pe agenda imediată fie oficializarea coalizării Partidului Liberal-Democrat a premierului Vlad Filat cu Partidul Comuniştilor, cu toate implicaţiile de rigoare, fie va declanşa alegeri parlamentare anticipate, cel mai probabil în primăvara anului 2012. Însă este practic exclus ca Partidul Comuniştilor să accepte o coaliţie de durată cu Partidul Liberal-Democrat, sub auspiciile programului de activitate a Guvernului „Integrare europeană, libertate, democraţie, bunăstare 2011-2014”.

Europa Liberă: Cu alte cuvinte, criza din Alianţa pentru Integrare Europeană, suprapusă peste cea constituţională, ar putea avea un deznodământ prin declanşarea alegerilor parlamentare anticipate?

Igor Boţan:
„Depinde de mulţi factori, însă Partidul Liberal-Democrat şi Partidul Comuniştilor ar putea doar menţine cu eforturi comune Republica Moldova pe linia de plutire până la alegerile anticipate. O coaliţie mai strânsă probabil nu este deocamdată decisă. Dar ţinând cont de ruinarea de fapt a Alianţei pentru Integrare Europeană şi de decepţia alegătorilor acesteia este foarte probabil ca eventualele alegeri parlamentare anticipate să readucă Partidul Comuniştilor la guvernare fie de unul singur, fie în coaliţie cel mai probabil cu Partidul Liberal-Democrat.

De aceea eventualele manevre de răspuns ale Partidului Democrat şi Partidului Liberal împotriva iniţiativei premierului, cum ar fi eventuala cerere de demisie a acestuia, sau încercarea de blocare a adoptării bugetului pentru anul viitor de către formaţiunile menţionate, vor fi interpretate de către Partidul Liberal-Democrat drept acţiuni de subminare a Alianţei prin răzbunare, în contrast cu acţiunile premierului de resetare a Alianţei.”

Europa Liberă: Cât de mult a riscat premierul Vlad Filat atunci când a declanşat acţiunea de solicitare a demiterii procurorului general, directorului SIS-ului şi a preşedintelui Comisiei pentru Piaţa Financiară?

Igor Boţan:
„Cred că a riscat mult, fiindcă nu ştie cu certitudine care va fi finalitatea demersului său, în special în privinţa procurorului general. Oricum Partidul Liberal-Democrat din Moldova este singurul partid din Alianţa pentru Integrare Europeană care are câmp de manevră mai larg, având posibilitatea cooperării situaţionale cu Partidului Comuniştilor. Pentru aceste manevre Partidul Liberal-Democrat nu va putea evita acuzaţiile de trădare, invocându-se sindromul PPCD de după aşa-zisa trădare din 4 aprilie 2005.

Probabil Partidul Liberal-Democrat va pierde o parte din simpatizanţi, însă nu foarte semnificativă, întrucât sindromul PPCD este specific segmentului electoratului unionist. În schimb Partidul Liberal-Democrat ar putea să-şi întărească semnificativ poziţiile într-o Alianţă pentru Integrare Europeană resetată.

Dacă se va ajunge la declanşarea alegerilor parlamentare anticipate lupta politică se va da cel mai probabil pe tărâmul combaterii corupţiei şi mafiotizării, unde Partidul Democrat şi Partidul Liberal vor trebui să reziste pressing-ului Partidului Liberal-Democrat justificându-se, iar cine se justifică, se acuză. De aceea resetarea Alianţei pentru Integrare Europeană nu este cea mai proastă variantă pentru toate componentele acesteia. Evident cu condiţia ca Alianţa resetată să devină una funcţională şi eficientă.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG