Linkuri accesibilitate

Regele Mihai...


...ultimul şef de stat din timpul celui de-al Doilea Război Mondial care se mai află în viață se pregăteşte să sărbătorească împlinirea vârstei de 90 de ani.





Familia Regelui a ținut la fastul acestei zile mai mult decit şi-ar fi dorit politicienii români: liberalii au propus acum o lună ca Regele Mihai să țină în premiera un discurs în plenul Parlamentului, dar democrat-liberalii, aflați la putere s-au opus. În cele din urmă o majoritate de stânga a votat pentru oamgierea ultimului monarh al României, în vreme ce dreapta s-a opus, fără să aibă la îndemână argumente serioase şi credibile.

La aniversarea Regelui Mihai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:06 0:00
Link direct


Potrivit reprezentanților protocolului de ziua Regelui, Opera Națională din Bucureşti va oferi un spectacol de gală la care sint asteptate familii regale din Europa si Asia. Gala va putea fi urmarită pe ecranele montate de Primaria capitalei chiar în fața clădirii Operei Nationale.

Dineul oficial in onoarea Regelui Român va avea loc în Palatul Casei de Economii si Consemnatiuni, construit in stil eclectic de Regele Carol I la sfirsitul secolului al 19-lea. Au fost trimise din vreme invitatii catre toate casele regale europene, atit catre cele active, cit si catre cele care traiesc la umbra istoriei, cum este si familia Regelui Mihai, dar se pare ca deocamdata n-au confirmat nume sonore.

Regele Mihai va fi celebrat pentru prima data in mod oficial, dar aceasta celebrare vine prea tirziu si dupa o serie de miscari neindeminatice facute de ultimul monarh al Romaniei: a rupt legaturile cu Casa de Hohenzollern, cea care l-a trimis aici in 1866 pe Carol I, primul rege al tarii, a renuntat la legea salica, prin care doar mostenitorii de sex masculin pot urca pe tron si a facut o serie de compromisuri cu puterea politica pentru a-si recăpăta proprietățile confiscate de comunişti.

Regele Mihai rămâne însă eroul ruperii alianței României cu Hitler în august 1944 şi păstrătorul memoriei interbelice româneşti.
XS
SM
MD
LG