Linkuri accesibilitate

François Hollande este candidatul socialist la alegerile prezidențiale din Franța


François Hollande
François Hollande

Principala promisiune a socialiștilor pe care este de așteptat că își va întemeia Hollande campania electorală este anularea scutirilor fiscale în valoare de 50 de miliarde de euro acordate de Sarkozy.



Socialistul francez, François Hollande a fost ales de simpatizanții partidului său să candideze la alegerile prezidențiale de anul viitor împotriva președintelui conservator Nicolas Sarkozy. Sondajele de opinie sugerează că socialistul are șanse bune de a-l învinge pe președintele conservator și a readuce președinția Franței în mâinile stângii după o pauză de 17 ani.

François Hollande - candidatul socialist la alegerile prezidențiale din Franța
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00
Link direct



François Hollande a câștigat duminică dreptul să candideze din partea socialiștilor la prezidențialele de peste jumătate de an în urma unei competiții neobișnuite pentru Franța. Pentru prima dată, socialiștii francezi au organizat alegeri interne de partid după modelul așa numitelor alegeri primare din Statele Unite. A putut participa oricine a fost gata să achite un euro și să declare credință ideilor de stânga. Au votat aproximativ 3 milioane de francezi, iar votul a fost câștigat de Hollande cu 56 la sută.

Puțin cunoscut în afara țării, politicianul în vârstă de 57 de ani este descris drept un moderat de stânga care spune că Franța trebuie să-și echilibreze bugetul fără a sacrifica statul social sau micșora numărul angajaților publici din
Martine Aubry, lidera socialiștilor francezi eliminată din cursa pentru prezidențiale
Martine Aubry, lidera socialiștilor francezi eliminată din cursa pentru prezidențiale
sfera educației. În competiția de duminică, a învins-o pe Martine Aubry, lidera partidului, Martine Aubry, fost ministru al muncii.

Spre deosebire de aceasta, Hollande n-a deținut vreo funcție în guvern până acum, în ciuda faptului că se află demult în politică. Fost secretar general al socialiștilor înaintea lui Aubry, Hollande a fost căsătorit timp de 30 de ani cu Segolene Royal, candidata socialiștilor învinsă de conservatorul Nicolas Sarkozy la prezidențialele din 2007. A părăsit-o pe ascuns înainte de acele alegeri și s-a mutat la prietena sa. După alegerile interne de ieri, Royal, care a candidat și ea ieșind pe locul patru, a declarat că fostul ei soț are „avantaje de netăgăduit” în apropiata cursă prezidențială.

Hollande însuși, având o reputație de politician spiritual, s-a auto-intitulat „Domnul Normalitate” și a spus că este gata de o „bătălie încrâncenată” în următoarele luni împotriva dreptei și extremei drepte. El promite să oprească măsurile în favoarea oamenilor de afaceri luate de conservatorul Sarkozy, care a redus taxele pentru cei înstăriți în vreme de criză. Cu aceste măsuri, președintele actual, care nu și-a anunțat încă oficial decizia de a candida pentru un al doilea mandat, a trezit nemulțumirea multor alegători.

Unul după altul, sondajele de opinie din ultimele luni, sugerează dorința alegătorilor francezi de a readuce socialiștii la Palatul Elysee după 17 ani și de a-l înlătura pe nepopularul Sarkozy.

Favoritul stângii la președinție fusese fostul director al FMI, Dominique Strauss-Kahn, dar cariera politică i-a fost frântă de arestul din mai, la New York, sub acuzația de violare a unei cameriste dovedită până la urmă neîntemeiată.

După agenția Reuter, ușurința cu care Hollande a ocupat locul lui Strauss-Kahn ar sugera că ceea ce-și doresc alegătorii francezi este întâi de toate înlăturarea președintelui Sarkozy și politicilor economice ale acestuia.

Tot Reuter precizează că principala promisiune a socialiștilor pe care este de așteptat că își va întemeia Hollande campania electorală este anularea scutirilor fiscale în valoare de 50 de miliarde de euro acordate de Sarkozy și folosirea unei jumătăți din aceste viitoare venituri pentru programe de creștere economică și creare a locurilor de muncă, iar a altei jumătăți – pentru reducerea deficitului bugetar.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG