Linkuri accesibilitate

Eduard Baghirov este arestat la domiciliu în chirie la prieteni


„Nici procurorii, nici avocații nu vor avea o sarcină uşoară.”



Bloggerul rus Eduard Baghirov a fost eliberat joi din închisoare printr-o decizie de judecatã, dupã trei luni petrecute în arest la Chișinău. Cu două zile mai devreme procurorii moldoveni anunțaseră că îl bãnuiesc pe cetățeanul rus de organizarea revoluției Twitter din aprilie 2009 pentru a discredita fosta opoziție, actuala putere. Cercetarea lui Baghirov, într-un dosar despre care Moscova a spus cã este absurd, va continua. Dar instanța l-a transferat din închisoare în arest la domiciliu. „Domiciliu” în acest caz înseamnã în chirie la prieteni, a aflat Liliana Barbãroșie.

Noutăți în cazul Baghirov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00
Link direct



Solicitat de noi, cel care îl va apăra pe Eduard Baghirov în judecată, avocatul Adrian Matcovschi, ne-a oferit câteva detalii despre condiţiile în care va fi cercetat în continuare bloggerul sub arest la domiciliu: „I-a acordat cineva aici un apartament. Moşul soţiei sale, mai bine zis al fostei soţii. Că ei sunt în divorţ, dar sunt în relaţii normale. Îi sunt interzise convorbirile telefonice, accesul la internet şi alte surse de informare. Obligaţia de a controla buna executare a acestei măsuri preventive o are poliţistul de sector. În schimb el este obligat să răspundă la apelurile telefonice de control. Şi este obligat la anumite perioade de timp să facă apeluri de control.”

Adrian Matcovschi evită deocamdată să se pronunțe pe marginea dosarului şi spune că va avea nevoie de cel puţin o săptămână pentru a face cunoştinţă cu rechizitoriul adunat de procurori: „Dosarul e destul de voluminos - sunt 5 volume câte vreo 200 de pagini fiecare. Urmează să facem cunoştinţă cu el şi după asta ne vom expune. Dumnealui pledează în continuare nevinovat.”

Avocatul Veaceslav Ţurcanu, coordonatorul programului Amnesty International Moldova „Avocaţii şi Drepturile Omului”, crede însă că atât procurorii, cât şi avocaţii nu vor avea o sarcină uşoară: „Este un caz din care nu au mai existat în istoria Republicii Moldova, o învinuire despre care nu am mai auzit. Pentru a face legătură cazuală între probele aduse şi învinuire trebuie de văzut materialele cauzei. Dar am văzut site-ul la care face trimitere procuratura şi pot să spun cu toată certitudinea procurorii vor trebui să demonstreze că anume Bagirov este cel care a publicat materialele pe care ei le consideră probe. Pentru asta este nevoie de o expertiză lingvistică. Şi apărarea va fi dificilă. Fără consultări cu experţi internaţionali, expertize lingvistice nu va fi posibil.”

Atunci când au anunţat oficial că dispun de dovezi că că Baghirov ar fi unul dintre organizatorii a ceea ce s-a acreditat în ulterior cu numele revoluţia Twitter, procurorii au mai spus că, citez, „responsabilitatile pentru consecintele grave ale actiunilor violente urma s-o poarte opozitia de atunci”.

L-am întrebat pe Veaceslav Ţurcanu dacă acest detaliu putea apărea întâmplător în comunicatul procuraturii sau asta înseamnă că Baghirov este acuzat şi de discreditarea opoziţiei: “Eu cred că este o frază luată din rechizitoriu. Altfel nu văd rostul. Din punct de vedere tehnic se poate demonstra acest lucru. Printr-o analiză logică. Totul depinde de calitatea probelor care au fost adunate.”

Procesul în cazul lui Baghirov ar putea începe peste o lună.
Previous Next

XS
SM
MD
LG