Linkuri accesibilitate

Despre posibila alianță a „harbuzului”


Cine taie pepenele şi de ce? Interviu cu Cornel Ciurea.




Alianța pentru Integrare Europeană pare să treacă prin momente dificile: partidele care o compun trag parcă în direcții opuse, zdruncinând zdravăn un proiect politic destinat, cel puțin în declarații, să scoată Moldova din inerția ne-reformării. Cine are de câştigat, cine are de pierdut (în afară de moldovenii de rând)? Un interviu cu analistul Cornel Ciurea realizat de Valentina Ursu.

Cornel Ciurea în dialog cu Valentina Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:21 0:00
Link direct



Europa Liberă: S-a vorbit mult despre crearea unei noi coaliţii roşu-verde. S-a şi produs acest lucru?

Cornel Ciurea: „Semnele arată că această coaliţie este pe cale de constituire. Dar cred că alianţa „harbuzului” încă nu este pecetluită, că asistăm la un joc conjuncturist al PLDM-ului de răzbunare în raport cu anumite persoane din interiorul Alianţei.”

Europa Liberă: De ce? Aici e o confruntare deschisă între Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc.

Cornel Ciurea:
„Indiferent de faptul dacă spunem că este deschisă sau voalată, oricum este clar că aceste persoane se află într-o luptă fratricidă. Şi uneori fraţii chiar se ucid. Din punctul de vedere al intereselor naţionale, eu cred că totuşi menţinerea alianţei ar fi un deziderat vital, pentru că întrebarea pe care mi-o pun este: ce se oferă în schimb. Bun, distrugem Alianţa, dar care va fi alternativa? O alianţă PLDM-PCRM înseamnă o intrare practic imediată în uniunea euro-asiatică şi nu cred că acest lucru ni-l dorim.”

Europa Liberă: Ce reacţie ar putea să aibă partenerii occidentali la crearea unei alte coaliţii?

Cornel Ciurea:
„Eu cred că aceste reacţii vor fi în totalitate negative. Dar dincolo de reacţiile negative ale occidentalilor, care o dată în plus vor spune că Republica Moldova nu este un stat serios, pe mine mă interesează propriile noastre reacţii, pentru că astfel noi de bună voie şi nesiliţi de nimeni decidem soarta noastră politică, mergând pe contrasens cu ceea ce am anunţat anterior. În fond dorim una şi facem alta. Şi o facem nu pentru că am calculat lucid toate eventualităţile, ci pur şi simplu pentru că am fost orbiţi de aversiune, de ură şi de dorinţă de răzbunare. Şi cam acest lucru din păcate se întâmplă. Iraţionalitatea politicienilor este mai presus decât analiza la rece a strategiilor şi a situaţiilor pe tabla de şah.”

Europa Liberă: Impresia care s-a lăsat - că premierul Vlad Filat a făcut un pas şi habar nu are care va fi următorul pas.

Cornel Ciurea:
„Asta este impresia şi sper să fie o impresie înşelătoare. Sper ca primul ministru să aibă nişte calcule în spate. Problema e că el nu vrea să ni le spună, pentru că politicienii în Republica Moldova sunt destul de aroganţi şi ei consideră că ei ştiu mai bine ce trebuie să facă.”

Europa Liberă: Deci nu joacă toate cărţile?

Cornel Ciurea
Cornel Ciurea
Cornel Ciurea: „Da, eu cred că ar trebui să aibă un as ascuns. Ei, cu siguranţă că are câţiva aşi, dar nu ştiu dacă o să-i folosească pentru că şi celelalte partide cred că mai păstrează aşi în mânecă, ştiindu-le abilitatea în a manipula cu ei. Aceste două partide, PL şi PD vor ieşi relativ curate din această bătălie, pentru că îşi asumă misiunea opoziţiei, dar nu întreprind nimic în sensul apropierii de PCRM, deci nu-şi trădează idealurile, sau cel puţin declaraţiile făcute anterior, în timp ce PLDM-ul se antrenează într-un joc foarte periculos. Ceea ce a spus partidul anterior despre plecarea comuniştilor devine o mare minciună. Deci PLDM-ul se asociază astăzi cu minciuna.”

Europa Liberă: Ce reforme pot fi promovate cu PCRM-ul?

Cornel Ciurea
: „Cu PCRM-ul nu poate fi promovată nici o reformă atâta timp cât în fruntea partidului se află domnul Vladimir Voronin, care este un politician abil şi şiret, dar care nu-şi propune să facă reforme.”

Europa Liberă: Şi atunci ce câştigă premierul Filat, liderul PLDM-ului?

Cornel Ciurea:
„Pur şi simplu se răzbună pe adversarii săi politici.”

Europa Liberă: Face alianţă contra cui?

Cornel Ciurea:
„Contra PD-ului, contra lui Plahotniuc, şi eventual contra PL-ului, pentru că nici politicienii din PL din câte se pare nu îi sunt simpatici.”

Europa Liberă: După ce a fost demis şeful SIS-ului, vor urma şi alte demisii? Cu ajutorul votului din PCRM şi PLDM?

Cornel Ciurea:
„Cred că va fi demis procurorul general.”

Europa Liberă: Procurorul poate fi demis doar la propunerea speakerului.

Cornel Ciurea:
„Se va cere acest lucru şi speakerul este obligat să pună totuşi la vot. Dacă speakerul nu doreşte…”

Europa Liberă: Îl demit pe el. Pe domnul Lupu.

Cornel Ciurea:
„Va fi demis speakerul şi nu cred că cineva se va opune pe faţă, domnul Filat ar spune „mărunt sacrificiu”, pentru că desigur piesa trebuie să fie jucată până la capăt. Acele trei persoane, a spus-o franc domnul Filat, vor trebui să plece. Comuniştii cer demiterea lui Marian Lupu.”

Europa Liberă: Credeţi că aceste două lucruri ar fi coordonate sau coincid pe moment?

Cornel Ciurea:
„Greu de spus. Eu aş spune că nu sunt coordonate, pentru că domnul Filat a spus că speakerul poate fi demis doar în cazul în care el se va opune propunerii lui Filat. Mai mult decât atât, el a spus că prin aceste demiteri Alianţa se va consolida. Din aceste declaraţii nu reiese că el şi-ar dori capul lui Marian Lupu, în timp ce comuniştii solicită acest lucru şi aici intrăm într-o relaţie de târg politic - noi susţinem pretenţiile Dumneavoastră de demitere a celor trei, care nu vă convin, iar voi, PLDM-ul, susţineţi-ne demersul de a-l demite pe Marian Lupu. Ne întrebăm în ce măsură Filat este de acord să creeze o alianţă oficială.”

Europa Liberă: Cât de mult contează crearea unei alianţe oficiale sau a unei alianţe tacite, aşa, numai pentru vot?

Cornel Ciurea
: „Ne iluzionăm dacă credem că poate fi creată o alianţă neoficială, pentru că în moment în care împingi lucrurile mai departe şi orice pas politic este realizat cu sprijinul comuniştilor, la un moment dat nu ai cale de întoarcere şi va trebui să mizezi pe ei în permanenţă. Or, asta înseamnă o alianţă oficială, fie că o declari, fie că nu.

Europa Liberă: Şi dacă cade în plasă chiar premierul Filat, liderul PLDM?

Cornel Ciurea: „Deja a început să cadă.”

Europa Liberă: O coaliţie roşu-verde înseamnă a nu mai ajunge la alegeri anticipate?

Cornel Ciurea:
„Nu neapărat, dar o coaliţie roşu-verde înseamnă rămânerea la putere şi renunţarea de a apropia ziua alegerilor. După o asemenea trădare politicienii preferă să aibă o perioadă de respiro pentru a încerca cumva să dreagă busuiocul. Teamă mi-i că un asemenea busuioc niciodată nu va putea fi dres.”

Europa Liberă: Această coaliţie roşu-verde e dorită de toţi deputaţii comunişti şi de toţi deputaţii PLDM-işti?

Cornel Ciurea:
„Această alianţă ar putea fi dorită de quasi majoritatea deputaţilor comunişti şi în cazul lor ar putea să existe chiar şi o unanimitate, pentru că este o mare plăcere atunci când adversarii tăi politici, care se află peste tine, încep să se prăbuşească şi ei vor contempla cu multă admiraţie această cădere. În ceea ce priveşte PLDM-ul nu sunt sigur deloc că toţi deputaţii vor susţine un asemenea demers şi asta ar putea fi acel călcâi al lui Ahile al PLDM-ului. Factorul uman este imprevizibil şi la un moment dat el poate să joace festa.”

Europa Liberă: Cine ar putea să-i ia locul domnului Lupu în calitate de speaker? Acela va fi şi preşedinte interimar.

Cornel Ciurea:
„Ar putea să fie chiar Vladimir Voronin. Atâta timp s-a vehiculat această candidatură încât ar trebui să fie examinată în primul rând. În cazul în care PLDM-ul şi PCRM-ul ajung la o înţelegere. Dacă nu e Voronin, atunci poate să fie oricine.”*
XS
SM
MD
LG