Linkuri accesibilitate

Confruntări pre-electorale în Statele Unite


Candidatul republican Mitt Romney în campania pentru prezidențiale din 2008
Candidatul republican Mitt Romney în campania pentru prezidențiale din 2008

Mitt Romney este temut de către democrați pentru că este mai în măsură decît alții să atragă alegători independenți.





In Statele Unite, republicanii isi disputa sansa de a-l infrunta in noiembrie 2012 pe Barack Obama pentru presedintia tarii. Acesta din urma pare insa a se concentra de-acum asupra contra-candidatului cel mai plauzibil, fostul guvernator de Massachussets, Mitt Romney. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In prezent, in sondajele de opinie, Romney nu este in frunte. Dar campania este de-abia la inceput si - desi candidatul nu-i entuziasmeaza pe cei mai multi republicani - Mitt Romney pare cel mai apt sa-l invinga pe Barack Obama. Or, spun expertii, mai devreme sau mai tirziu, acesta si nu altul va fi argumentul care se va dovedi decisiv.

Campania lui Obama este nemultumita ca Mitt Romney nu este suficient contestat de catre contra-candidatii sai republicani si de aceea isi doreste sa puna umarul… Echipa presedintelui ar prefera fireste pe unul dintre ceilalti, mai vulnerabili, pe termen lung, republicani.

Romney si-a modificat pozitiile in citeva rinduri in legatura cu chestiuni importante: dreptul la avort, casatoriile intre homosexuali si reformarea sistemului de ingrijire a sanatatii. Campania lui Obama este de parere ca in dezbaterile republicane aceste schimbari dictate de interes politic nu sint suficient discutate.

Echipa presedintelui a devenit functionala in cursul zilei de miercuri, cind principalul strateg David Axelrod a spus ca Romney este ipocrit. Obama la rindul sau l-a acuzat pe Romney ca ar intentiona sa ridice impozitele familiilor din clasa de mijloc cu circa 1000 de dolari pe an. „Nu asa ajutam familiile americane” - a continuat Obama.

Inseamna asta ca presedintele il vede de pe-acum pe fostul guvernator drept oponentul sau anul viitor? Nu neaparat. Doar ca presedintele sta atit de rau in sondaje incit nu-si poate permite sa nu raspunda la atacurile republicane.

In plus, Barack Obama se simte mai in largul sau cind se poate defini prin contrast cu un republican. Campania sefului statului a vazut pe rind alti doi potentiali adversari, guvernatorii de Texas si New Jersey, fie pierzind teren electoral fie renuntind ca candideze. Romney este temut de catre democrati pentru ca este mai in masura decit altii sa atraga alegatori independenti, care decid de obicei alegerile.

Obama procedeaza acum la fel cum a facut George W. Bish in 2004 cind l-a atacat inca din preliminarii pe senatorul de Massachussets, John Kerry, care avea sa cistige nominalizarea democrata. Asa cum Bush a atacat punctul forte al potentialului sau adversar - serviciul sau militar, in Vietnam - tot asa si Obama acum doreste sa puna sub semnul intrebarii capacitatea lui Romney de a rezolva criza economica, principalul argument electoral al acestuia.
XS
SM
MD
LG