Linkuri accesibilitate

Mihai Ghimpu susține proiectul PL de modificare a Constituției (Timpul)


Fragmentarea terenurilor agricole şi a producţiei primare împiedică atragerea investiţiilor majore (Adevărul).



Cotidianul „Timpul” scrie că „în ultima vreme s-au lansat zvonuri că liberalul Mihai Ghimpu ar putea accepta un compromis cu opoziţia comunistă pentru a menţine Alianţa pentru Integrare Europeană la guvernare”. Contactat de reporterii Timpul, liderul Partidului Liberal s-a arătat mirat de ideile lansate. Mihai Ghimpu a reamintit că proiectul de modificare a Constituţiei propus de PL este unul complet şi că nu ar avea sens să se cheltuie bani pentru două referendumuri, unul - pentru un articol, şi altul - pentru modificarea Constituţiei.”

Un expert în agricultură din Germania este citat de Adevărul spunând că fragmentarea terenurilor agricole şi a producţiei primare împiedică atragerea investiţiilor majore în Republica Moldova. Sigrid Giencke a mai enumerat costurile mari de transport, productivitatea scăzută şi depopularea satelor ca probleme ale agriculturii moldoveneşti.

Moldavskie Vedomosti scrie că „potrivit datelor Băncii Naţionale afluxul investiţiilor străine în economia Moldovei în prima jumătate a anului 2011 a fost de 152 mln. $, de două mai mult decât în aceeaşi perioada a anului 2010”.
„Cu toate acestea, nu putem vorbi despre un boom investiţional. Suma investiţiilor atrase rămâne a fi comparabilă cu suma remitenţilor trimise în ţară de către emigranţi. Posibil cauza acestui fenomen rezidă în instabilitatea politică”, concluzionează Moldavskie Vedomosti.

Săptămânalul Economist scrie despre proiectul rezidenţial Alpina Sud, din vecinătatea Chişinăului, demarat acum trei ani cu mare fast şi care astăzi a rămas doar pe hârtie. Până în acest moment nu a fost pusă temelia vreunei case iar administratorul proiectului a ajuns să vândă loturile destinate construcţiei de vile la bucată. În situaţii asemănătoare se află şi alte proiecte începute într-un moment nefast, când recesiunea financiară începea deja să afecteze ramura construcţiilor.
XS
SM
MD
LG