Linkuri accesibilitate

Program pilot pentru minorii în justiţie


R.Moldova a făcut progrese în reforma justiţiei juvenile, dar încă nu are judecători şi tribunale specializate pentru minori.


Reprezentanta UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster, şi vicepremierul Mihai Moldovanu au fost la Ungheni unde a fost lansat un program pilot pentru modul în care ar trebui să fie trataţi minorii în justiţie. Este vorba în special de copii între 14 şi 16 ani. Potrivit datelor statistice, în ultimii doi ani a crescut delicvenţa juvenilă, dar încă nu există judecători sau tribunal specializate în lucrul cu minorii.


Program pilot pentru minorii în justiţie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:08 0:00
Link direct



Cînd avea 15 ani a furat dintr-un magazin ţigări, seminţe şi îngheţată. Pentru asta a fost judecat şi condamnat la 3 ani fără privaţiune de libertate. Este vorba despre Dumitru un minor de 17 ani din Ungheni.

„Nu m-am gîndit eram copil, am fost descoperit de nişte băieţi din sat şi au chemat poliţia, a venit poliţia, au vorbit cu mine, mi-au făcut protocol, am dat explicaţii şi judecată mi-a dat trei ani.”

Ispăşindu-şi pedeapsă în libertate, Dumitru deja de 2 ani este ţinut la evidenţă de către poliţie.

„La fiecare 2 săptămîni eu vin la o convorbire şi lămuresc tot ce am făcut, cum am făcut. Sigur că mă simt incomod, dar decît să fiu închis mai bine aşa.”

Sergiu Şişcan
Sergiu Şişcan
Pentru a-l ajuta să se reintegreze în societate, Dumitru a fost pus la evidenţă şi la serviciul de probaţiune, instituţie creată în urma reformei în justiţia juvenilă, care optează pentru pedeapsa alternativă a copiilor infractori. Ofiţerul de probaţiune Sergiu Şişcan explică cazul lui Dumitru:

„S-a încadrat foarte bine în societate. A terminat un curs de 1 an de instruire profesională în construcţie, acuma este angajat în cîmpul muncii.”

Sergiu Şişcan spune că o altă formă prin care minorii îşi ispăşesc pedeapsa este munca în folosul comunităţii. Este şi cazul lui Viorel de 17 ani tot de la Ungheni. El a fost condamnat la 160 de ore de muncă neremunerată, pentru acţiuni de huliganism. Astfel, în fiecare dimineaţă tînărul face curăţenie în ograda mănăstirii Sf. Gheorghe. Maica Stareţă de la mănăstire Elisaveta spune că se ocupă şi de educaţia morală a lui Viorel.

„Este un pas foarte important pentru generaţia asta ca să nu nimerească la o pedeapsă mai grea, noi ştim că acolo cînd se duc poate să vină şi mai răi de acolo. Dar sub educaţia mănăstirii se fac mai buni la suflet. Şi vă spun că sunt rezultate, sunt roade bune, duminica vin la Sfintele Liturgii asta este foarte bine pentru generaţia tînără.”

Mihai Moldovanu (centru), Alexandra Yuster (dreapta)
Mihai Moldovanu (centru), Alexandra Yuster (dreapta)
Vicepremierul Mihai Moldovanu sugerează că fenomenul delicvenţei juvenile trebuie prevenit de autorităţile publice locale. Şi a promis că în fiecare direcţie raională de educaţie vor activa psihologi, iar asistenţii sociali vor fi obligaţi să monitorizeze mai amănunţit cazurile minorilor aflaţi în riscul de a comite crime.

„Ca fiecare copil care a intrat în conflict cu legea, fie ca are alte dificultăţi, să fie în atenţia acestor structuri.”

Reprezentanta UNICEF în Moldova Alexandra Yuster în urma vizitei de lucru în raionul Ungheni, a tras cîteva concluzii:

„Numărul copiilor care se află în penitenciare a scăzut considerabil. Serviciile de probaţiune oferă minorilor această şansă de a nu fi condamnaţi la închisoare. Şi cînd vorbim de crimele comise de minori, acestea sunt cele mai bune practici pentru ai reintegra în societate.”

Alexandra Yuster e de părere că orice copil chiar şi dacă a comis o infracţiune are dreptul şi merită să i se mai acorde o şansă de a se dezvolta în societate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG