Linkuri accesibilitate

12.10 - București: Un fals „tribun” și dosarele sale


O condamnare l-ar îndepărta pe Vadim Tudor din Parlament şi l-ar putea face să piardă şi o parte din electoratul său.




12 octombrie 2001

Actualitatea. (Corespondent: Sabina Fati).

Un fals „tribun” și dosarele sale.

Corneliu Vadim Tudor, preşedintele PRM, a făcut eforturi vădite să-şi păstreze calmul la săptămânala întâlnire cu presa. Mulţi observatori cred că eforturile de ridicare a imunităţii parlamentare de care se bucură C.V. Tudor ca senator, l-ar putea izola politic, pe termen scurt. Iar dacă justiţia lucrează bine, chiar la eliminarea lui din politică.

Parchetul Curţii Supreme de Justiţie a cerut joi ministrului de justiţie să înceapă procedura de ridicare a imunităţii senatorului C.V. Tudor pentru comunicarea de informaţii false. Potrivit parchetului afirmaţiile lui Tudor că pe teritoriul României s-ar fi antrenat formaţiuni Hamas sunt neadevărate. Mai mult, afirmaţiile senatorului, aduc atingere imaginii României crede parchetul general.

Dar calomniile senatorului, din trecut, au fost rar sancţionate. În 1996, înaintea alegerilor generale, PDSR, partid la guvernare atunci, a reuşit să-i ridice imunitatea parlamentară senatorului după ce Vadim Tudor l-a acuzat pe Ion Iliescu de colaborare cu servicii secrete străine. Dar după alegeri, tribunul a revenit în Parlament.

În 1998, Senatul a ridicat din nou imunitatea lui Vadim Tudor, în legătură cu 11 dosare, unele de calomnie, altele de ofense aduse autorităţii, altele de comunicare de date false. „Tribunul a căzut de fiecare dată în picioare, când i s-a ridicat imunitatea”.

Până în anul 2000, justiţia nu a finalizat nici unul din dosarele în care este acuzat Vadim Tudor. Mulţi comentatori cred că „tribunul” are în seiful său dosarele unor persoane influente, inclusiv în justiţie. „Cu sau fără imunitate, în libertate sau în închisoare, eu îmi voi urma programul meu justiţiar” a declarat Vadim Tudor la întâlnirea cu presa.

Cristian Pârvulescu, lector la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative crede că de data aceasta autorităţile sunt decise să facă mai mult. Dar nu este sigur că procesele se vor încheia şi cu o condamnare. Cristian Pârvulescu crede că o condamnare l-ar îndepărta pe Vadim Tudor din Parlament şi l-ar putea face să piardă şi o parte din electoratul său, care nu este atât de radical.
XS
SM
MD
LG