Linkuri accesibilitate

Vizele europene vor conţine date biometrice


Amprentele vor fi scanate odată la 5 ani
Amprentele vor fi scanate odată la 5 ani

În R.Moldova, sistemul informaţional de vize, supranumit VIS, funcţionează la Centrul de vize din ambasada Ungariei.


Cu aproape 2 ani de zile întârziere, Uniunea Europeana a lansat astăzi aşa numitul VIS, sistemul informaţional de vize, adică o bază de date biometrice colectate de la solicitanţii de viză din ţările ne-europene care vor să călătorească în spaţiul Schengen. În Republica Moldova acest sistem funcţionează de azi dimineaţa în Centrul de vize din ambasada Ungariei. Mai multe, de la Paul Hodorogea:


Vizele europene vor conţine date biometrice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:56 0:00
Link direct



Astăzi Centrul Comun de Vize (CAC) a fost deschis nu doar pentru cetăţenii care au nevoie să primească vize ci şi pentru jurnaliştii care au vrut să vadă cum funcţionează noul sistem biometric de colectare a datelor. Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, Gyorgy Varga, s-a arătat încântat că Centrul Comun de Vize a adoptat din prima zi noua tehnologie.

Gyorgy Varga explică jurnaliştilor cum funcţionează noul sistem
Gyorgy Varga explică jurnaliştilor cum funcţionează noul sistem
Diplomatul a explicat că acest sistem presupune scanarea degetelor de la ambele mâini şi fotografierea pe loc a solicitaţilor, toate datele fiind colectate în sistemul central al Uniunii Europene. El mai declarat că procedura este obligatorie, excepţie sunt doar copiii de pana la 12 ani şi persoanele care fizic nu îşi pot scana degetele.

Gyorgy Varga consideră că vizele cu date biometrice vor schimba percepţia ţărilor Schengen faţă de cetăţenii moldoveni care calatoresc în acest spaţiu. Vor avea mai multă încredere pentru că prin aceste vize cetăţenilor le va putea fi verificată identiatatea mult mai simplu. În plus acest sistem garantează imposibilitatea furtului de identitate.

Amabasadorul a precizat că odată introduse în sistem, amprentele şi fotografia râmân acolo pentru 5 ani, după care trebuie reînoite. Excelenţa sa a mai declarat că colectarea datelor biometrice nu presupune neapărat că solicitantul de viză trebuie să aibă şi paşaport biometric.

Am discutat cu un grup de oameni care făceau coadă la Ambasadă.

„Eu socot ca daca asta ar duce la mai usor de primit vizele as fi de acord, dar daca ar fi mai complicat sau va costa mai scump, atunci sunt împotrivă.”

Europa Liberă: V-ar deranja daca vi s-ar scana degetele?

„N-aş vrea.”

Europa Liberă: Dar daca e o obligaţie?

„Inseamnă că va trebui să mă conformez.”

„Chiar daca unele probleme se vor rezolva in privinta intrării in spaţiul schengen, cred ca pe viitor vor apărea alte probleme unde Moldova va fi aruncata in urmă.”

„Dupa religia noastră nu e normal sa ne scaneze degetele, ochii. Daca e obligatoriu inseamna ca vom sta acasa. Sunt si alte modalităţi de a iesi din ţară.”

Ambasadorul Gyorgy Varga a declarat că îndată ce Moldova obţine liberalizarea vizelor, Centrul Comun de Vize îşi va înceta activitatea. În acest an CAC acceptat solicitări de viză din patea a peste 15 mii de persoane, dintre care 10 la sută au primit refuz, motivele fiind de cele mai dese ori incapacitatea lor de a justifica necesitatea călătoriei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG